Stephen Hawking

Stephen Hawking in zeven weetjes

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

Droevig nieuws uit Groot-Brittannië vandaag. Stephen Hawking (76) is overleden. De Britse natuurkundige deed jarenlang onderzoek naar het ontstaan van de aarde en naar zwarte gaten. Zeven dingen die je moet weten over deze wereldberoemde ruimtekenner met zijn charmante gevoel voor humor.

Stephen Hawking

1. Hawking vond scheikunde eigenlijk interessanter.
Toen hij op school zat vond Hawking natuurkunde saai. 'Scheikunde is leuker omdat er onverwachte dingen gebeuren, zoals explosies', zei hij in een interview. Toch koos hij voor het 'saaie' vak omdat hij graag meer wilde weten over waarom we hier op aarde zijn en waar we vandaan komen. Hij ging natuurkunde studeren in Oxford en zijn aanleg viel al snel op. Hij verdiepte zich in het ontstaan van de aarde en het mysterie van zwarte gaten, schreef vele boeken over zijn onderzoek en theoriën, werd hoogleraar en werd vele malen onderscheiden. Hawking wordt beschouwd als een van de grootste wetenschappers van deze tijd.

2. De natuurkundige was een groot deel van zijn leven ziek.
Het begon op zijn twintigste. Hawking viel soms zomaar om en liep overal tegen aan. Hij bleek ALS te hebben, een ongeneeslijke ziekte die zenuwcellen aantast en uiteindelijk het lichaam verlamt. Maar het denkvermogen blijft wel werken. Hawking kwam in een rolstoel terecht. In 1985 verloor hij na een operatie ook nog zijn stem. Een tijd lang zat hij opgesloten in zijn eigen lichaam. Tot een spraakcomputer van een Amerikaanse onderzoeker hem uit zijn isolement haalde. Daarmee kon Hawking met oogbewegingen woorden uitkiezen. De computerstem sprak ze voor hem uit. Hierdoor kon de wetenschapper zijn vele boeken schrijven en bleef hij lang actief in de natuurkunde. Het enige nadeel van de spraakcomputer was, vond Hawking zelf, dat hij een bizar accent had gekregen.

Stephen Hawking

3. Hawking sprak graag over buitenaards leven.
‘De kans is groot dat er ergens in het heelal een planeet is waar aliens leven. Maar het is beter om ze met rust te laten. Ze zijn misschien niet allemaal even vriendelijk.’ Dat zei Stephen Hawking in zijn tv-serie Into The Universe. De serie werd in 2010 op het Britse Discovery Channel uitgezonden. Er waren computeranimaties in te zien die toonden hoe aliens er volgens Hawking uit zouden kunnen zien: als een grote zuignap op twee poten. Of als een geel hagedisachtig roofdier. Hawking vond dat we we alleen maar naar onszelf hoeven te kijken om tot de conclusie te komen dat niet alle aliens aardig zijn. ‘Dan zie je hoe intelligent leven zich kan ontwikkelen tot iets wat we liever niet zouden tegenkomen.’

4. De wetenschapper was twee keer getrouwd.
Eerst bijna dertig jaar met Jane Wilde. Met haar kreeg Hawking twee zonen en een dochter, Lucy. Met haar heeft de natuurkundige later een aantal kinderboeken geschreven, over de ruimte natuurlijk. In 1995 trouwde Hawking met zijn verpleegster. Na elf jaar volgde een scheiding.


5. Hawking had ook een filmcarrière.
Hawking heeft een paar keer een rol gespeeld in tv-series. In de oude sciencefictionserie Star Trek bijvoorbeeld en in de komische serie The Big Bang Theory. In getekende vorm dook hij weleens op in The Simpsons en Fairly Odd Parents. Een rol als bad guy in een James Bond-film had 'm ook wel wat geleken, zei hij eens in een interview. In 2014 is het leven van Hawking verfilmd in het met een Oscar onderscheiden The Theory of Everthing.

The Theory of Everything - Official Trailer (Universal Pictures) HD


6. Hawking was niet zo populair op school.
Hij had nerdy trekjes vonden veel van zijn klasgenoten. Ze noemden hem Einstein. Hawking had wel een paar goede vrienden. In hun vrije tijd bedachten ze samen bordspellen. Hoe ingewikkelder hoe liever.

7. Zijn overlijden roept veel reacties op.
'We zijn dieptriest dat onze geliefde vader vandaag overleden is. [...] Zijn moed en volharding, met zijn briljantheid en humor, inspireerden mensen in de hele wereld.' Dit laten zijn kinderen in een persbericht weten. Ook de social media stromen vol berichten. Zoals deze tweet van ruimtevaartorganisatie NASA:

NASA 1521032445 

Anderen lazen ook: The Theory of Everything.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren