Hoe maak je boeven beter?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
000064
Van onze kennissponsor

Als jij het te bont hebt gemaakt, krijg je misschien straf van je ouders. Wat werkt het best om te zorgen dat je niet nog een keer de fout in gaat? Huisarrest? Een goed gesprek over waarom je je zo misdragen hebt? Aan de Universiteit Leiden houden wetenschappers zich bezig met die vraag. Maar dan voor criminelen.

Iedereen heeft wel een mening over criminelen. Wie een misdaad pleegt, moet de gevangenis in. Maar is dat wel altijd zo? Wat is nou precies de juiste straf en hoe voorkom je recidive: dat criminelen opnieuw in de fout gaan? Veel mensen denken er vrij simpel over: misdadigers moeten zo lang mogelijk naar de gevangenis, dan zijn wij er maar vanaf. Maar het Nederlandse rechtssysteem is bepaald niet zoals het Amerikaanse, dat je kent uit spannende series en films. Hier komt iemand bijna altijd weer vrij. En dan?

Straffen

Aan de Universiteit Leiden wordt op allerlei manieren bekeken hoe je ‘boeven beter maakt’. Pauline Schuyt is hoogleraar Sanctierecht en Straftoemeting. Zij onderzocht hoe het bepalen van straffen door rechters kan worden verbeterd. Want wat goed werkt bij de ene verdachte, helpt misschien niet bij de tweede. Schuyt: ‘De straf die de rechter oplegt, wordt steeds meer een behandelplan.’ Niet alleen maar achter de tralies dus.

Werkstraf vs celstraf

Haar collega Hilde Wermink keek naar de effecten van straffen op de levens van de daders. De uitkomst was opvallend. Zo onderzocht ze de gegevens van mensen die in 1997 voor het eerst een werkstraf of een gevangenisstraf  kregen. Wat bleek: zes maanden na het eind van de straf waren de mensen die een werkstraf hadden gekregen 50% minder vaak de fout in gegaan dan de gevangenisgroep.

Opvoeding

Andere Leidse wetenschappers hielden onlangs een enquête onder 6000 gedetineerden in Nederland, met vragen over het leven in ‘hun’ gevangenis. Het doel van dit ‘Life In Custody-project’ (LIC) is dat we straks nog beter kunnen zien wat er wel en niet goed werkt als we mensen dan toch achter de tralies zetten. Er wordt bijvoorbeeld ook gekeken hoe mannen die in de cel zitten beter betrokken kunnen blijven bij de opvoeding van hun kinderen, die daardoor zelf weer minder problemen krijgen als ze opgroeien. Het zijn dus bepaald niet alleen mensen van politie en justitie die misdaad bestrijden. Ook wetenschappers zijn daar hard voor nodig.

 

Vind jij dit interessant nieuws? Dan zijn deze opleidingen aan de Universiteit Leiden jou misschien wel op het lijf geschreven: Rechtsgeleerdheid of Criminologie

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden