Grote hongersnood dreigt in Jemen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

Je zou het bijna vergeten door de grote nieuwsstroom over vluchtelingen in Europa. Maar ook in Jemen zijn meer dan een miljoen mensen op de vlucht. Zij proberen wanhopig te ontkomen aan gevechten tussen veel Arabische militairen en gewelddadige rebellen. Hieronder het laatste nieuws over Jemen. En ook: wie is eigenlijk wie in dit loei-ingewikkelde conflict?

Gevechtsvliegtuigen van Arabische troepen hebben zondag per ongeluk mensen gedood die juist medestanders bleken te zijn in de strijd tegen de rebellen. De luchtaanval op de wijk in de Jemenitische hoofdstad Sanaa was eigenlijk bedoeld om rebellen te verdrijven. Maar in plaats daarvan kwamen bij de luchtaanval twintig mensen om die juist zelf streden tegen de zogeheten Houthi-rebellen.

Een paar dagen eerder ging het ook al gruwelijk mis. Toen werd bij een luchtaanval van de Arabische coalitie een weeshuis in Sanaa geraakt. Hoeveel kinderen daarbij zijn omgekomen, is nog vaag. Deze twee recente gebeurtenissen laten nog maar het topje van de ijsberg zien. Want de chaos in Jemen is gigantisch.


'Voor de ogen van de wereld'
De strijd om de macht in Jemen kwam begin dit jaar tot een uitbarsting. Al snel raakten de inwoners in de knel. In de maanden die volgden zijn er bijna 5.000 inwoners omgekomen, raakten 23.000 mensen gewond, werden 400.000 huizen vernield en sloegen 1,4 miljoen Jemenieten op de vlucht. Er zijn grote tekorten aan medicijnen, voedsel, benzine…

Deze week waarschuwden hulporganisaties als Artsen zonder Grenzen en Save the Children dat 21 miljoen van de in totaal 26 miljoen inwoners van Jemen dringend hulp nodig hebben. Dertien miljoen Jemenieten, onder hen veel kinderen, zijn ernstig ondervoed. Jemen staat op de rand van een grote hongersnood, zegt de VN. ‘Een menselijke crisis van ongekend formaat staat op het punt zich te voltrekken. Voor de ogen van de wereld’, aldus de VN. De organisatie roept landen dringend op meer geld te geven voor hulp aan Jemen.

De chaos in Jemen duurt al maanden. Hoe alle ellende begon en wie de hoofdrolspelers zijn lees je hier.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren