studiekeuze stappenplan
Stappenplan Studiekeuze

Stap 2: zo onderzoek je het studieaanbod

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Hannah van Draanen
Hannah
van Draanen

Wordt het psychologie, journalistiek of SPW? Weinig beslissingen zijn zo lastig als je studiekeuze. Door je profiel heb je al wat opleidingen afgeserveerd, maar het aanbod blijft gigantisch.

Om je te helpen met kiezen, vind je op Sevendays.nl een stappenplan in zeven delen. Vandaag de tweede stap: zo onderzoek je het studieaanbod.

Vorige week las je hoe je het beste kunt beginnen met het hele studiekeuze-proces. Wanneer je hebt vastgesteld wie jij bent, wat je wilt en welke leervorm bij je past, kun je de tijd nemen om het enorme aanbod aan studies uitgebreid te onderzoeken. Je zit nog steeds in de beginfase van het kiezen, dus neem vooral alle rust om dit te doen.

Maak een lijst van studies

'In deze periode kun je rustig uitzoeken welke studies er allemaal zijn, bij welke universiteiten je die kunt vinden en welke aansluiten bij jouw interesses,’ zegt studiekeuzeadviseur Jacky Limvers van Centrum Studiekeuze in Utrecht. Om een overzicht te krijgen van verschillende studies worden er vaak voorlichtingsavonden georganiseerd op middelbare scholen, kun je brochures lezen of de Studiekeuzegids bestellen.

Daarnaast zijn er websites waarop alle studies aangegeven zijn, zoals Studiekeuze123.nl of Kiesjestudie.nl. Maak een lijst met alle studies en opleidingen die je aanspreken en houd het nog lekker breed, tipt Limvers. Kijk bijvoorbeeld niet alleen naar universitaire opleidingen maar ook naar opleidingen op het hbo of een kunstacademie.

Kies eerst de studierichtingen
Al die honderden studies zijn op te delen in verschillende studierichtingen. Het kan handig zijn om eerst te bepalen welke studierichtingen je interessant vindt: 
- Aarde en Milieu
- Economie en Bedrijf
- Exact en Informatica
- Gedrag en Maatschappij
- Gezondheid
- Interdisciplinair (vakken volgen van verschillende studierichtingen, bijvoorbeeld University College)
- Kunst en Cultuur 
- Onderwijs en Opvoeding
- Recht en Bestuur
- Taal en Communicatie
Op deze pagina staan de verschillende richtingen uitgelegd en kan je doorklikken naar de studies die daaraan gebonden zijn.

Richt je op jezelf

Heb je eenmaal op een rijtje welke opleidingen je allemaal interessant lijken? Mooi. Richt je dan weer even op jezelf. Ga bij jezelf na welke informatie je nodig hebt om een goed beeld te krijgen van een studie en de beroepen die daar mogelijk aan verbonden zijn. Wil je bijvoorbeeld graag iets studeren waar op dit moment veel banen in te zijn? Dan kun je eerder bepaalde studies wegstrepen dan wanneer je dat minder belangrijk vindt.

Daarna is het belangrijk om je wat meer in elke interessante opleiding te verdiepen. Ga nog niet meteen naar de open dagen, maar leest eerst de websites. Wees daarbij wel kritisch. vindt Limvers. Bedenk: het is van de studie zelf, dus veel negatiefs zal er niet in staan. Neem de brochures eventueel door met je ouders of met mensen die al studeren. Kijk daarnaast ook of er van een interessante opleiding een studiegids online staat (informatie voor de huidige studenten). Daar vind je heel feitelijk de vakken, tentamens en opdrachten die tijdens de studie op het programma staan.

Maak je lijst kleiner

Zodra je je meer verdiept in de studies die je leuk lijken, zal je merken dat bepaalde opleidingen toch niet zo aansluiten bij jouw interesses en de werkvorm die je interessant vindt. Zo kun je de lijst met leuke studies alvast wat korter maken. Wegstrepen levert bij veel jongeren rust op, wat belangrijk is bij het maken van keuzes. Streep echter niet te makkelijk opleidingen weg, anders hou je niks over!

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens andere artikelen uit het Studiekeuzestappenplan.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren