Mohamad kindervredesprijs 2017

'Ik heb een oliebol en stroopwafels gegeten'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Karin Wesselink
Karin
Wesselink

Mohamad (16) uit Syrië kreeg afgelopen maandag de Kindervredesprijs7Days sprak hem in de lobby van een Amsterdams hotel, over van alles en nog wat.

Zijn jas heeft hij nog aan. Mohamad is druk. Hij gaat van interview naar interview, maar hij heeft er nog geen genoeg van. Hij vindt het juist fijn om zijn verhaal te vertellen. 'Eindelijk positief nieuws uit een vluchtelingenkamp. Meestal gaat het alleen over ellende.' Mohamad kreeg de Kindervredesprijs omdat hij een school begon in een vluchtelingenkamp in Libanon. Daar gaf hij op zijn twaalfde les in Engels en leerde hij de kinderen fotograferen. 'Zo kunnen ze hun trauma’s vergeten.'

Oliebol

Dan lopen zijn ouders en zus voorbij. Mohamad vraagt of hij ze even mag groeten. 'Het is geen lang afscheid, ik zie ze gelukkig over een paar dagen weer in Zweden.' Net als hij weer middenin een verhaal zit, strooit een geel/zwart geschminkte Piet snoepgoed op tafel. Mohamad vraagt: 'Dit is toch van Sinterklaas?' En pakt dan een pepernoot. Het woord kent hij niet. Wel ‘oliebol’. 'Die heb ik ook geproefd. En stroopwafel en haring. En kaas, natuurlijk. Dat zit hier overal doorheen en op', grinnikt hij. 

Handtekening

Net als Mohamad wil vertellen wat hij moeilijk en verdrietig vond aan het leven van leeftijdsgenoten in een vluchtelingenkamp, vraagt een onbekende vrouw of ze even mag storen. 'Ik zag je gisteren bij RTL Late Night en ik heb zoveel respect voor je.' Verlegen vraagt de man naast haar of hij met Mohamad op de foto mag. Natuurlijk mag dat. Heeft Mohamad eigenlijk al een handtekening om uit te delen aan fans? 'Nee, daar moet ik nog aan werken', lacht hij.

Mohamad is fotograaf en maakt documentaires. Kijk het filmpje hieronder voor zijn gouden foto-tip. Wil je Mohamad volgen? Op zijn Instagram deelt en vertelt hij van alles over zijn werk met en voor vluchtelingen.

De foto tip van Kindervredesprijs winnaar Mohamad uit Syrie

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Dit zijn de finalisten van de Kindervredesprijs 2017.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren