rouwen om dierbare

Rouwen om een overleden dierbare, hoe doe je dat?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Deirdre Enthoven
Deirdre
Enthoven

Rouwen doe je als iemand van wie je hield, is overleden. Maar ook als je op een andere manier te maken krijgt met verlies. Rouwdeskundige Gertie Mooren bespreekt verschillende soorten rouw, geeft tips hoe je er zelf mee om kunt gaan, en vertelt hoe je iemand kunt steunen die in de rouw is. Vandaag: hoe rouw je om een overleden dierbare?

Als kind leren we vaak vooral om flink en dapper te zijn, om weerbaar te worden en geluk na te streven. En door social media is het streven naar een mooi en gelukkig leven nog groter geworden. Maar bij het leven horen nu eenmaal ook minder leuke gebeurtenissen en dus ook gevoelens. Het is belangrijk dat je daar ook mee om leert gaan.

Anders

Iedereen krijgt een keer te maken met de dood van een geliefd persoon. Als je dat op jonge leeftijd gebeurt, is dat heel heftig. Je zit in een fase van je leven waarin veel onzeker is en je vooral hetzelfde wilt zijn als de rest. Maar door zo’n gebeurtenis voel je je waarschijnlijk anders. Gelukkig lukt het veel jongeren om daar goed mee om te gaan. Maar niet altijd.

Masker

Bij de een slaat het verdriet soms naar binnen, bij de ander uit het zich juist in extreem gedrag. Misschien trek jij je steeds meer terug? Of je doet alsof er niets aan de hand is, maar vlucht wel in drank of drugsmisbruik? Bijna iedereen die dit meemaakt wordt overspoeld door emoties die alle kanten uitgaan. Verdriet en gemis, boosheid en machteloosheid, het hoort er allemaal bij. Maar het is ook verwarrend en voelt onveilig. Het is fijn af en toe een masker op te zetten, maar goed om dat ook af en toe weer af te doen.

Bootje

Om goed door een periode van rouw te komen is het goed om af en toe afleiding te zoeken. Leuke dingen te doen. Maar het is minstens zo belangrijk dat je tijd en ruimte neemt voor je gevoelens. Niets is vreemd, alle emoties mogen er zijn. Veel praten over wat je denkt en voelt, met mensen die dichtbij je staan helpt echt. Zie het als een bootje: om vooruit te gaan moet je zowel met rechts (afleiding) als met links (gevoelens uiten) peddelen. Anders draai je alleen maar in de rondte.

Heb jij een vriend of vriendin die iemand is verloren?

Niet doen: Schrikken als iemand huilt. Dat geeft de boodschap dat het gevoel er niet mag zijn. Troosten mag, maar er moet vooral ruimte zijn voor die tranen. En hoewel vast goed bedoeld, probeer zinnen als ‘probeer het een plekje te geven’, of ‘het heeft geen zin er zo in te blijven hangen’ te vermijden. Rouw is geen rechtlijnig proces, het komt en het gaat. Wel doen: Maak steeds weer duidelijk dat je er voor iemand bent en dat zijn of haar gevoelens, welke dat ook zijn, er mogen zijn. Dan ontstaat een veilige sfeer waarin de rouwende zijn of haar masker af kan zetten en zelf kan aangeven of er behoefte is aan praten of aan afleiding.

Anderen lazen ook: 7 manieren om heftig nieuws beter te verteren.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten