Pixabay - eggplant
Feiten en fabels over piemels en poezen

'We moeten af van masturbatie-schaamte'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Je wordt ermee geboren, maar een gebruiksaanwijzing krijg je er niet bij. Over onze geslachtsdelen zijn nog een hoop misverstanden. Die zorgen voor frustraties. In deze rubriek ontkrachten we daarom de komende weken een paar hardnekkige mythes over piemels en poezen.

Vorige week leerden we alles over 'penisfullness'. Lees mee voor mythe nummer drie.

Fabel #3: Masturberen is iets om je voor te schamen

Voel je je schuldig omdat je masturbeert? Of vind je het maar gênant en raar? Stop daar dan nu mee. 'Het is meer dan goed om te ontdekken hoe je lichaam in elkaar zit', zegt de Belgische uroloog Piet Hoebeke. 'Dat geldt zowel voor jongens als voor meisjes. Het is geen enkel probleem om dat dagelijks of twee keer per dag te doen. Tenzij het je normale activiteiten in de weg gaat zitten natuurlijk.' De arts én schrijver van Het Penisboek heeft dan ook helemaal niets op met de NoFap-beweging. De wat? NoFap: een anti-masturbatiebeweging, in 2011 opgericht door mannen en jongens die geloofden dat een leven zonder masturberen en orgasmes beter zou zijn voor je hersenen. Deze maand meldde de Britse krant The Guardian nog dat de beweging nog steeds groeit - en dat ook steeds meer vrouwen zich erbij aansluiten die denken dat je een véél beter mens wordt als je stopt met masturberen. 'Wetenschappelijk bewijs voor het nut van zo'n geheelonthouding ontbreekt volledig. Sterker nog: een beetje zelfliefde is juist heel erg goed. Het geeft je informatie over jezelf en wat je prettig vindt.' En daarnaast werkt wat zelfliefde ook nog eens heel erg ontspannend, zegt Hoebeke. 'Je kunt het effect vergelijken met yoga of mindfullness.'

Gijmiddel

Laat je dus door niemand vertellen dat seks met jezelf gênant of gek is, ook niet door jezelf. 'In de Verenigde Staten heeft bijna elke puberjongen glijmiddel op zijn slaapkamer staan. Dat is daar helemaal niet gek. Het is tijd dat we hier van dit rare taboe afkomen. Niemand heeft het erover en we doen het allemaal.’

Dieren

Wist je trouwens dat... Ook dieren masturberen? Apen, olifanten, pinguins en walrussen: allemaal zijn ze al regelmatig gezien, spelende met hun eigen geslachtsdelen. Het vrouwtjes-stekelvarken schijnt zelfs takjes als een soort natuurlijke dildo te gebruiken, door die tegen haar genitaliën te tikken.

Anderen lazen ook: Penisfullness maakt je bewuster van je piemel.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren