studiekuze tips stappenplan
Stappenplan studiekeuze

Stap 1: Zo begin je met het maken van je studiekeuze

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Hannah van Draanen
Hannah
van Draanen

Wordt het psychologie, journalistiek of SPW? Weinig beslissingen zijn zo lastig als je studiekeuze. Door je profiel heb je al wat opleidingen afgeserveerd, maar het aanbod blijft gigantisch. 

Om je te helpen met kiezen, vind je op Sevendays.nl een stappenplan in 7 delen. Vandaag de eerste stap: bepaal je eigen interessegebied.

‘Begin bij jezelf,’ tipt studiekeuzeadviseur Jacky Limvers van Centrum Studiekeuze in Utrecht, een onderdeel van de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht. ‘Dan kan je het beste in kaart brengen wat je belangrijk vindt. Focus eerst op drie onderwerpen: wat vindt jij interessant, wat brengt jou in beweging (dus wat motiveert je) en wat zijn jouw kwaliteiten? Dat kun je doen door mensen die jou goed kennen te vragen wat zij jouw kwaliteiten vinden. Of door zelf te kijken welke dingen je succesvol doet.'

Zoek informatie in ALLES wat je doet

Je hoeft daarbij niet alleen te kijken naar de vakken die je nu leuk vindt of waar je goede cijfers voor haalt. Jouw interesses en kwaliteiten zijn te vinden in álles wat je doet. Stel: je vindt het heel leuk om te voetballen, maar wil of kan geen profvoetballer of gymleraar worden. Dan kun je nog steeds zinnige studiekeuze-informatie uit je hobby halen. Op welke positie sta je in het veld en welke kwaliteiten horen daarbij?

Als middelvelder heb je bijvoorbeeld veel overzicht en geef je bepalende passes. Je kan misschien heel strategisch denken en vindt dat ook leuk. Dit zijn kwaliteiten die je ook buiten voetbal in kan zetten, als bijvoorbeeld manager of adviseur binnen een bedrijf. In alles wat je doet, druk je uit wie je bent, dus kijk ook naar je hobby’s en naar de dingen waar je heel enthousiast van wordt.

Doe een studiekeuzetest... als hulpmiddel

Een andere manier om jouw kwaliteiten te ontdekken, is door een studiekeuze- of beroepskeuzetest te doen. Soms moet je dit al op school doen, maar anders kun je het makkelijk zelf doen via bijvoorbeeld Icares.nl of Studiekeuze123.nl.

Limvers benadrukt: ‘Let er wel op dat je deze testen gebruikt als hulpmiddel om je kwaliteiten te ordenen en ideeën op te doen, maar laat je er niet door dicteren.’ De studies die uit deze testen komen hoeven niet per se aan te sluiten bij jouw verlangens, maar kunnen wel laten zien in welke gebieden jouw interesse liggen.

Kijk naar de manier van studeren 

Voordat je een goede keuze kunt maken, is het dus belangrijk om voor jezelf helder te krijgen wie je bent en wat je wilt. Kijk daarbij niet alleen naar onderwerpen om te studeren, maar ook naar de manier van studeren. Wil je veel samenwerken of werk je liever alleen? Leer je meer van veel contacturen of juist van zelf lezen op je kamer? Pas wanneer je dat helder hebt kan je goed studies vergelijken.

Tot slot: relax

Studiekeuzeadviseur Jacky geeft nog een laatste tip: ‘Begin je studiekeuzeproces op een relaxte manier. Als je begint met de insteek "ik kan rustig mezelf en verschillende studies onderzoeken en hoef nu nog niet definitief te kiezen", wordt de druk een stuk minder groot.'

Besef wel dat je uiteindelijk wél een keuze moet maken. Dat is belangrijk, want een besluit nemen is veel meer dan je alleen suf piekeren. Weet ook dat onzekerheid bij het maken van een keuze hoort. Dat is vervelend, maar het is een onvermijdelijk gevoel.
'Schuif het beginnen met het keuzeproces om die reden niet aan de kant, maar onderzoek je mogelijkheden.’

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens andere artikelen uit het Studiekeuzestappenplan.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren