vragen orgaandonatie

5 vragen over orgaandonatie

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Redactie
7Days

Het is Donorweek, een week waarin orgaan- en weefseldonatie in het middelpunt van de belangstelling staan. Maar hoe werkt dat eigenlijk, orgaandonatie? En wat kun je doneren? 

Hoe werkt donorregistratie?

Iedereen die ouder is dan twaalf jaar mag zich registreren in het donorregister. Hier geef je aan of je wel of geen donor wil zijn na je overlijden. Je kan er ook voor kiezen iemand anders te laten beslissen wat er na je dood gebeurt met je organen en weefsel. Dat registreren kan digitaal (op donorregister.nl) met je DigiD, met een digitaal formulier of je kunt een papieren formulier ophalen bij het Gemeentehuis. Staat je keuze eenmaal geregistreerd, dan mag je die altijd weer wijzigen.

Als ik me niet registreer, wat dan?

Elke jongere die nog niet geregistreerd is ontvangt in het jaar nadat hij achttien geworden is automatisch een donorformulier.

Wat kan je eigenlijk doneren?

Na je dood kun je van je organen je hart, nieren, longen, dunne darmen, alvleesklier en lever doneren. Van je weefsel kun je je botten, huid, hartkleppen en hoornvlies afstaan.

Wist je dat je ook tijdens je leven een nier en een deel van je lever kan doneren? Met één gezonde nier kun je prima leven. Die neemt het werk van de weggehaalde nier voor een deel over. Een deel van de lever afstaan kan ook maar is risicovoller. Zo zie je weleens dat een ouder een deel van zijn of haar lever afstaat aan zijn of haar kind.

Moeten mijn ouders toestemming geven?

Kinderen jonger dan twaalf jaar kunnen geen keuze in het Donorregister vastleggen. De arts vraagt dan toestemming aan je ouders. Zijn zij het niet met elkaar eens? Dan is donatie niet mogelijk. 

Bij overlijden tot zestien jaar kunnen je ouders of voogd je geregistreerde donatietoestemming herroepen. De donatie gaat dan niet door. Heb je als jongere 'nee' geregistreerd, dan kunnen je ouders dit niet negeren en word je geen donor.

Als je hebt aangegeven dat je donor wilt zijn en je belandt in het ziekenhuis, doen artsen dan wel genoeg hun best om je te redden?

Ja, want een arts is verplicht om het leven van zijn patiënt te redden. Bovendien checkt een dokter pas wanneer de patiënt op het punt staat te overlijden of die in het donorregister geregistreerd staat. Daarna gaat een eventueel donortraject van start en daar zijn weer andere artsen bij betrokken.

Ruim 1100 mensen wachten op dit moment op bijvoorbeeld een nier, lever of long. Anne Dijkstra (18) is er een van. Ze heeft taaislijmziekte en nieuwe longen zouden haar kunnen redden. Ze vertelt erover in onderstaande video.

ANNE (18) WIL BLIJVEN ADEMEN | REPORT

Dit artikel werd geschreven door Charlotte Latten.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens 'Donor, tenzij': 7 vragen over de nieuwe donorwet.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren