Vaccinatie

Vaccineren? Vanaf je zestiende bepaal je dat zelf

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine
de Wit

Veel mensen weten niet dat je vanaf je zestiende zelf mag bepalen of je je laat vaccineren tegen verschillende ziektes. Om dat bekender te maken bedachten jeugdartsen een plan.

Ben je zestien jaar en niet gevaccineerd, maar zou je dat wel willen? Dan bestaat de kans dat je binnenkort bericht krijgt met de oproep om dat besluit van je ouders te heroverwegen. Dat vertelt de voorzitter van AJN Jeugdartsen Nederland aan journalisten van het tv-programma De Monitor. Om daar meer aandacht voor te krijgen willen zij een campagne beginnen. Daarvoor hebben ze een plan ingediend bij het Ministerie van Volksgezondheid.

'Ik zou het absoluut niet doen'

Sven (17) vindt dat een goed idee. 'Straks word je ziek omdat het van je ouders niet mocht', zegt hij. Floor (16) luistert juist graag naar haar ouders. Zij heeft de HPV-prik niet gehaald omdat haar ouders vonden dat er te weinig bekend is over de bijwerkingen. 'Als zij zeggen dat ik het niet moet doen hebben ze daar een goede reden voor. Dan zou ik het ook absoluut niet doen!' Ook Patriecia (15) vindt het lastig om dat zelf te bepalen: 'Mijn ouders zijn toch een beetje mijn bron van kennis. Dus als ik iets niet zeker weet, vraag ik ze om advies.'

Goed plan

Het RIVM vindt dit een goed plan. 'Wij willen niet dat jongeren door onvoldoende geïnformeerd te zijn iets nalaten wat goed zou zijn voor de gezondheid. Tegelijkertijd willen we ook stimuleren dat ouders hier met hun kinderen over praten. Als zo'n jongere na zo'n gesprek besluit: 'Ik doe het toch', dan is dat het besluit van de jongere', zegt de woordvoerder van het RIVM tegen De Monitor.

Brief

Hoe de organisatie jongeren wil bereiken met dit nieuws weten ze nog niet. De voorzitter denkt aan een brief. Een andere optie is het geven van voorlichting op scholen of een publiekscampagne, zoals: 'Ben jij zestien jaar en niet gevaccineerd? Kom naar de jeugdgezondheidszorg.' Sven denkt dat het best zou kunnen werken als er bijvoorbeeld ergens een poster hangt bij de bushalte, met die oproep. 'Als je het over laat komen alsof de jongeren zelf een keuze hebben klinkt dat namelijk best wel gaaf.'

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Onderzoek: Geen vermoeidheid door HPV-prik.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsAppFacebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren