Topmodel: ik ben interseksueel

Topmodel: ‘Ik ben interseksueel’

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Bouwien
Jansen

‘Hi, ik ben Hanne, en ik ben interseksueel.’ Dat heeft het Belgische model Hanne Gaby Odiele (29) gezegd tegen de Amerikaanse krant USA Today. Eh, ze is wát? Zeven dingen die je moet weten over dit zeldzame syndroom.

1. De afwijking die Hanne heeft, heet het Androgeen Ongevoeligheids Syndroom. ‘Mijn lichaam is niet duidelijk mannelijk of vrouwelijk’, legt ze in het interview uit.

2. Je weet het misschien van biologie: meisjes hebben xx-chromosomen en jongens xy-chromosomen. Hanne heeft xy-chromosomen, maar haar lichaam reageert niet op het mannelijk geslachtshormoon. Het resultaat: een vrouwenlichaam zonder eierstokken en baarmoeder en mét niet-afgemaakte mannelijke kenmerken, zoals ballen die niet zijn ingedaald.

3. AOS is erfelijk. Het zit dus in de genen.

4. De afwijking is zeldzaam: naar schatting 1,7 procent van de wereldbevolking heeft het.

5. Je kunt aan de buitenkant niet zien dat een vrouw AOS heeft. Wel zijn er een paar kenmerken die alle interseksuelen hebben: ze hebben weinig lichaamshaar, geen jeugdpuistjes en hun zweet stinkt niet.

6. Veel kinderen met AOS worden geopereerd zonder dat ze weten waarom. Bij Hanne werden op haar tiende ongevraagd haar ballen weggehaald. Daar is ze nog altijd boos over. ‘Interseksuelen zouden zelf over hun lichaam moeten beslissen’, zegt ze. ‘Daarom spreek ik me uit.’

7. Hanne heeft beloofd in de volgende editie van modeblad Vogue meer te vertellen over haar interseksualiteit. Ze wil de afwijking uit de taboesfeer halen. Ook plaatste ze een video op YouTube:


Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren