Stelling

Tieners op oorlogspad

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Malou
van Zwieten

'We zijn vanavond weer terug,' zeiden Kadiza (16), Shamima (15) en Amira (15) toen ze op 17 februari wegliepen van huis. Maar gisteren meldde het Britse Skynews dat het drietal is aangekomen in de IS-stad Raqqa. 'Syriëgangers kunnen beter dáár doodgaan dan terugkomen,' zei Mark Rutte vorige week nog in een debat. Maar geldt dat ook voor jongeren, zoals deze meisjes? Wat vind jij? We zetten de argumenten voor je op een rijtje. 

Wat gebeurt er nu met jonge Syriëgangers?
Het is heel moeilijk om te beslissen wat er moet gebeuren met Syriëgangers die terug willen keren. Je weet namelijk nooit de achterliggende reden van hun terugkomst. Misschien hebben ze echt spijt, maar misschien willen ze juist een aanslag plegen op ons land.

De Tweede Kamer is verdeeld. Dat bleek vorige week weer tijdens het RTL-verkiezingsdebat. Moeten we de deur dichtgooien voor Syriëgangers, zoals Wilders (PVV) vindt? Of ze hun Nederlandse paspoort afpakken en ze opsluiten, de aanpak die Zijlstra (VVD) graag ziet? Premier Mark Rutte gaf toe dat hij liever heeft dat jihadisten doodgaan dan dat ze terugkomen. Een heftige uitspraak, waar veel over wordt gediscussieerd. Want wat als het gaat om vijftienjarigen die beïnvloed zijn door ronselaars en écht spijt hebben van hun keuze? 

7Days zette de voor- en tegenargumenten onder elkaar: 

'Ze moeten weer toegelaten worden'

1. Als je jong bent, kun je fouten maken
Als je vijftien bent en een inbraak pleegt, krijg je een andere behandeling dan wanneer je al volwassen bent. Je wordt bijvoorbeeld in een jeugdinrichting geplaatst en leert daar om je beter te gedragen. Jongeren kunnen makkelijker dan volwassenen weer op het rechte pad gebracht worden.

2. Als je ze afwijst, drijf je ze in handen van de vijand
Als je tieners die berouw hebben niet meer toelaat in hun eigen land, kunnen ze nergens naartoe. Alleen IS staat hen dan nog met open armen op te wachten. Zo verander je de tieners die misschien bij nader inzien liever níet bij IS willen horen, in vijanden.

3. De rechtbank lost het op
In onze grondwet staat precies hoe we om moeten gaan met mensen die iets verkeerd doen: 'Opsporen, oppakken en opsluiten,' zoals Roemer (SP) tijdens het verkiezingsdebat zei. Ook Pechtold (D66) vindt dat je als land nooit goed kan keuren dat jihadisten een martelaarsdood sterven. 'Laat ze terugkomen en zich verantwoorden voor de rechtbank,' zegt hij. Dat is de meest rechtvaardige en daarom de beste manier om Syriëgangers te behandelen. 

'Ze mogen nooit meer terugkomen'

1. Ook als tiener ben je verantwoordelijk voor je daden
Ook jij bent misschien wel vijftien jaar, of jonger. Jij weet wél heel goed het verschil tussen goed en kwaad. De keuze om jihadstrijder te worden is een hele duidelijke. Daar moeten tieners maar hun verantwoordelijkheid voor nemen. Leeftijd mag geen excuus zijn. 

2. Het risico is te groot
'Jihadisten weten dat ze deel gaan nemen aan een illegale, criminele organisatie die zoveel mogelijk mensenlevens wil ontnemen,' zei Rutte tijdens het verkiezingsdebat. Hij wil voorkomen dat getrainde jihadisten terugkomen om bommen te plaatsen en aanslagen te plegen. Wat er ook in de grondwet staat, het risico dat jihadisten een misdaad plegen is veel te groot. We kunnen ze beter weren, ook als dat betekent dat ze sterven in de woestijn. 

Vind jij dat Syriëgangers terug mogen komen of dat ze beter kunnen doodgaan in een ver land? Stem op de poll.
 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten