Jij hebt recht op online privacy

Universiteit Leiden

Waarschijnlijk zit jij de helft van de dag op WhatsApp. En zitten er tussen al je conversaties-voor-de-lol ook een paar nuttig-voor-school-appgroepjes. Maar wist je dat WhatsApp nu officieel voor 16 jaar en ouder is? Wat als je er ineens uitgekieperd wordt? En stel, je hebt een Gmail-account. Totdat Google, van wie Gmail is, achter je leeftijd komt en je wordt verwijderd. Lekker dan. ‘Veel scholieren gebruiken Gmail en het is zuur als je ineens geen toegang meer hebt tot je berichten — en misschien je huiswerk’, zegt Simone van der Hof, Hoogleraar Recht en Informatiemaatschappij aan de Universiteit Leiden.

AVG

Op zich houden Google en Facebook (waar WhatsApp van is) zich gewoon aan de AVG, de Algemene Verordening Gegevensbescherming, die op 25 mei 2018 inging. Die is bedoeld om misbruik van persoonsgegevens tegen te gaan. Als jij je bij site X of app Y aanmeldt en je gegevens invult, kan die jouw gegevens met allerlei anderen delen zonder dat je het weet. En de nieuwe wet wil jonge gebruikers extra beschermen. Logisch, dus, als die op sommige online plekken worden geweerd (geen zorgen trouwens, het zal in praktijk niet snel gebeuren dat je écht niet meer kunt appen).

Recht op toegang én privacy

‘Als de strengere AVG ertoe leidt dat meer bedrijven diensten ontoegankelijk maken voor kinderen, dan raakt dat weer direct aan hun vrijheids- en ontwikkelingsrechten,’ legt Van der Hof uit. Kinderen en jongeren hebben, volgens het Verdrag voor de Rechten van het Kind, recht op onder meer vrijheid van informatie en meningsuiting, toegang tot de media en privacy. Oók op privacy richting hun ouders, trouwens. ‘Kinderen hebben het recht om zonder pottenkijkers gevoelige onderwerpen met leeftijdsgenoten te bespreken.’

Jouw gegevens

Van der Hof gelooft meer in een kindvriendelijke digitale wereld. Eentje waarin jonge gebruikers duidelijker kunnen zien wat er met hun gegevens gebeurt. Of zelfs in een systeem waarin de persoonsgegevens helemaal niet worden opgeslagen en jongeren dus gewoon anoniem blijven. Van der Hof: ‘Welke keuzes we ook maken, laten we zorgen dat in het beschermen van kinderen, juist hun vrijheden overeind blijven staan.’ Voor alle jongeren het beste, als je het haar vraagt.

 

Vind jij dit interessant nieuws? Dan is deze opleiding aan de Universiteit Leiden jou misschien wel op het lijf geschreven: Rechtsgeleerdheid