Een klap voor Kenia: 148 doden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Malou
van Zwieten

Bussen vol studenten trekken vandaag weg uit de Keniaanse stad Garissa. Ze willen nooit meer terug naar hun universiteit, waar gisteren 148 medestudenten werden gedood door zwaarbewapende mannen van terreurorganisatie al-Shabaab. Wat is er precies gebeurd? De feiten op een rij.

Wat is er gebeurd?
Donderdag om half 6 's ochtends drongen vier gewapende mannen de campus van Garissa University College binnen, een universiteit in de Keniaanse stad Garissa. Ze doodden de bewakers en begonnen wild om zich heen te schieten. De driehonderd studenten die op de campus waren bleven de hele dag gegijzeld, terwijl veiligheidstroepen het complex omsingelden. Pas 's avonds wist het Keniaanse leger de studenten te bevrijden, meldt de Keniaanse krant Daily Nation. Zeker 147 mensen kwamen bij de aanslag om het leven. Minstens 79 raakten gewond. De schutters bliezen zichzelf aan het einde van de dag op.

Wie doet nou zoiets?
De gewapende mannen riepen bij binnenkomst al dat ze lid waren van al-Shabaab. De Jeugd, betekent dat. Deze Somalische groepering begon in 2003 als een extreem islamitische jongerenorganisatie. Hun doel? Somalië zo snel mogelijk veranderen in een streng-islamitische staat. Drie jaar geleden sloot de organisatie zich aan bij Al Qaida, en er zijn bronnen die beweren dat de groep ook contact zoekt met de Islamitische Staat (IS). De grote man achter de aanslag is vermoedelijk Mohamed Kuno. Deze ex-godsdienstleraar komt zelf uit Garissa, gaf een tijdlang les aan de universiteit en wordt ook verdacht van een bomaanslag in 2014. 

Somalië? Wat doen ze dan in Kenia? 
Al-Shabaab begon in Somalië, maar begon al snel internationaal te opereren. Kenia helpt al sinds 2011 met het bestrijden van het terrorisme door soldaten te sturen. Sindsdien worden er ook aanslagen in Kenia gepleegd. Meestal gaat het om hotels, busstations, kerken en scholen. Garissa University ligt op maar 200 kilometer afstand van de grens met Somalië. 

Wat wilden de terroristen precies met deze aanslag?
Sinds al-Shabaab door het leger van de Afrikaanse Unie (AU) verdreven is uit grote delen van Somalië, zoekt de groepering andere manieren om aan de macht te komen. Het terroriseren van de bevolking is er één van. De aanslag op de universiteit is wellicht een wraakactie voor het doden van een belangrijke leider van Al-Shabaab, Adan Garaar. Vermoedelijk willen de terroristen met hun acties ook tweedracht zaaien onder de christenen en islamieten, die in Kenia vreedzaam samenleven. Als er geruzied wordt tussen islamieten en christenen, krijgt Al-Shabaab mogelijk meer aanhangers. Ooggetuigen vertelden hoe de gewapende mannen studenten islamitische verzen lieten opzeggen. Als ze dat niet konden, werden ze doodgeschoten. 

Wat nu?
De slachtoffers zijn overgebracht naar een mortuarium in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Daar kunnen hun ouders hen identificeren. De overlevenden gaan vandaag naar huis. Veel van hen, studenten en medewerkers, zeggen nooit meer terug te willen naar de universiteit. De Vier terroristen die de aanslag pleegden zijn dood. Ze hebben zichzelf allemaal opgeblazen. Eén verdachte zou zijn aangehouden. 

De Keniaanse regering heeft 200.000 euro gezet op het hoofd van Mohamed Kuno, het vermoedelijke brein achter de aanslag. De Keniaanse bevolking maakt zich zorgen. Zeker dicht bij de grenzen moet de regering meer tegen terreur doen, wordt gezegd. Eerder deze week was er al onrust opgemerkt in Garissa. Er zouden flyers en posters zijn opgehangen, maar die werden door veel mensen afgedaan als 1 april-grap. 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren