ANP

Armeense kerktieners mogen toch blijven

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Goed nieuws voor Seyran en Warduhi. De Armeense tieners, die samen met hun oudere zus Hayarpi en hun ouders maanden zaten 'opgesloten' in een kerk, mogen toch in Nederland blijven.

Het gezin woont al zo'n tien jaar in Nederland en kreeg maar geen verblijfsvergunning. De dreiging dat ze zouden worden uitgezet, werd afgelopen oktober zo groot dat ze onderdak zochten (en kregen) bij buurt-en-kerkhuis Bethel in Den Haag.

Opgesloten

Door een non-stop dienst wist het gezin maanden uit handen van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) te blijven. Want volgens een oude regel - kerkasiel heet dat - mogen mensen tijdens een kerkdienst niet worden opgepakt. Vanuit heel Nederland kwamen er voorgangers om een deel van de dienst verzorgen. Seyran (rechts op de foto hierboven): 'We kunnen niet naar buiten, want dan kunnen we worden opgepakt. We zitten hier een soort van opgesloten', zei hij eerder tegen 7Days.

Kinderpardon

In januari besloten de fractievoorzitters van de regeringspartijen dat de regels voor het Kinderpardon zouden gaan veranderen. Veel asielzoekerskinderen die al jaren in Nederland wonen én dreigden te worden uitgezet, kunnen hierdoor toch blijven. Een grote opluchting voor de Armeense familie, want dit betekende dat hun aanvraag voor een verblijfsvergunning nog een keer zou worden bekeken. Met succes, want dinsdag twitterde Hayarpi (links op de foto hierboven) dat het gezin niet terug naar Armenië hoeft.

Hayarpi 1553695398

Anderen lazen ook: Hoe zit dat met die nieuwe Kinderpardon-regels?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren