Klimaatmars
live verslag

Schreeuwen, zingen en dansen voor het klimaat

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine
de Wit

De zon schijnt, een dj draait vrolijke muziek en het publiek gaat los. Dit gaat niet over een feestje of een festival, maar over de klimaatmars voor jongeren in Den Haag. Duizenden scholieren verzamelden zich donderdagochtend op het Malieveld om al dansend te protesteren. De organisatie spreekt van 15.000 tot 20.000 klimaatspijbelaars.

'Nederland is het land van de molens en de fietsen. Dan moeten we toch een duurzaam land zijn? Nou, dat is niet zo! We staan op plek 26 van 28 landen uit de EU. Dat moet veranderen!', roept de organisatie vanaf het podium op het Malieveld. 'Verandering begint bij jezelf, maar het is groter dan dat. Het gaat om onze toekomst en de politiek moet stoppen met praten en niet meer wegkijken!'. Op het veld staan duizenden jongeren die beginnen te gillen en te schreeuwen. Ze zijn het hier allemaal mee eens en dat willen ze laten horen.

Geen tampons

Dat vinden ook Geena (18, op de foto hieronder, vierde van links) en haar vriendinnen. 'We hebben maar één aarde en daar moeten mensen meer bewust mee bezig zijn. Ik doe dat zelf door geen shampoo uit flessen en geen tampons te gebruiken. In plaats daarvan gebruik ik speciale blokjes zeep en een menstruatiecup.' Ook Famke (17, op de foto bovenaan met gele jas) wil haar mening laten horen. 'Het klimaat is belangrijk voor onze generatie, maar ook voor generaties na ons. Als we een paar politici kunnen beïnvloeden zou dat al mooi zijn.' (De tekst gaat verder na de foto)

1

Zingen en dansen

Als alle jongeren zich op het Malieveld hebben verzameld, krijgen ze nog wat instructies mee: 'Als we straks de straat op gaan zullen we schreeuwen, zingen en dansen!'. Dat hoeven ze geen tweede keer te zeggen: overal wordt er flink op los gesprongen en de sfeer is positief. 'We are the rebels of the climate justice', en 'Dit is het moment om te gaan staan. Rechts of links, dit gaat jou aan', wordt er gezongen. Tussen alle jongeren staan groepjes politieagenten: 'Eigenlijk mogen we er niks over zeggen, maar ik vind het geweldig wat al die jongeren hier doen. Dit is zo leuk!', zegt een wijkagent uit Den Haag. (Het artikel gaat verder na de foto). 

DJ
Een dj houdt het publiek warm

'Geen reet'

De groep begint te lopen. Overal wordt gegild, geschreeuwd en gezongen. 'Geen reet, geen reet, geen reet. De regering doet geen reet!', roepen jongeren terwijl ze langs het binnenhof lopen. D66-leider Rob Jetten, die het klimaat een belangrijk onderwerp vindt, is onder de indruk en loopt ook een stukje mee. 'Ik vind het mega cool wat zij allemaal doen. Als ik zelf jonger zou zijn, zou ik ook meelopen. Het is de enige manier om Den Haag aan het denken te zetten. Een tip heb ik niet, maar aan de borden te zien hebben ze die ook helemaal niet nodig!'

Rutte: 'Fantastisch'

Jetten was niet de enige politicus die aanwezig was. Ook Jesse Klaver (GroenLinks) en Lillian Marijnissen (SP) waren van de partij. Premier Mark Rutte liet weten dat hij het fantastisch vond dat duizenden jongeren zich hebben aangesloten bij de mars: 'Ik heb ze gezien, het waren er heel veel. Ik vind het een belangrijk signaal dat jonge mensen zo betrokken zijn.' De scholieren vinden dat de regering niet genoeg doet om klimaatverandering tegen te gaan, maar volgens Rutte is Nederland qua ambities al een koploper in Europa. Maar daarmee wil hij niet zeggen dat Nederland al genoeg doet. 'Dat vind ik een lullige reactie.' Volgens hem is de vraag hoe je de energie van de jongeren kunt gebruiken om de rest van Europa mee te krijgen in de Nederlandse ambities. (De tekst gaat verder na de foto).

Jetten
Rob Jetten loopt een stukje mee

jesse klaver klimaatmars
Jesse Klaver met scholieren tijdens de klimaatmars

Kippenvel

Organisator Stijn, die op het idee kwam voor de mars kijkt tevreden rond. Hij organiseerde de mars samen met twaalf anderen namens Youth for Climate NL. 'Ik krijg hier een enorm goed gevoel van. Er zijn veel meer jongeren dan we hadden gehoopt', zegt hij trots. 'Ik heb helemaal kippenvel! Van buiten heb ik het koud, maar van binnen heb ik het warm.'

Anderen lazen ook: Organisatie: 15.000 scholieren op Malieveld.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren