Organisatie: 15.000 scholieren op Malieveld

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

Op het Malieveld in Den Haag demonstreren vandaag duizenden scholieren voor een beter klimaat. De organisatie spreekt van 15.000 tot 20.000 klimaatspijbelaars. De politie heeft dat aantal nog niet bevestigd of ontkend. Eerder had de politie het over vierduizend tot vijfduizend jongeren. Hoe dan ook zijn het er veel meer dan de drieduizend die verwacht werden. 7Days houdt de ontwikkelingen live bij.

'Het is mooi om te zien dat er zoveel jongeren hier staan, maar het is natuurlijk bizar dat we hier móeten staan'. Madelief (17) uit Houten is één van de vijfduizend scholieren. Vanochtend is ze met een groep vriendinnen met de trein naar Den Haag gekomen.

De straat op

Net als de andere deelnemers aan de klimaatmars vindt ze dat het kabinet moet meer doen om klimaatverandering tegen te gaan. De mars gaat van het Malieveld langs het Binnenhof en terug. Het protest is onderdeel van Youth For Climate, een beweging van 'klimaatspijbelaars' die ook in België al de straat op ging. 

Bastiënne (17) is ook blij dat het zo druk is. 'De Aarde moet misschien afkoelen, maar hier lopen we warm voor.'

Druk in de treinen

Het is nog steeds bijzonder druk in de treinen richting Den Haag Centraal. Vanuit Utrecht, Leiden en Rotterdam zijn 'grote reizigersstromen' op weg naar Den Haag. 'Dat zijn duidelijk demonstranten, want de ochtendspits is voorbij. Het is drukker dan vooraf was verwacht', aldus een woordvoerder van de NS.

Er zijn in Den Haag veel spandoeken en borden met originele teksten te zien. Een paar voorbeelden: 'Geen gelul, uitstoot naar nul', 'Help het klimaat voordat de wereld vergaat' en 'Thinking in solutions, not in pollution'.

 

Anderen lazen ook: Scholierenstaking voor klimaat op 7 februari.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren