Kun jij beter navigeren dan je vriend(in)?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
050567
Van onze kennissponsor

Ben jij een ster in verdwalen? Of ben je een wandelend kompas? Aan de Universiteit Leiden onderzoekt neurowetenschapper Ineke van der Ham hoe mensen navigeren. Test met je vrienden je navigatieskills en kijk hoe jullie het ervan afbrengen. 

Na 500 meter linksaf. Dan 300 meter rechtdoor. Met de bocht mee de weg volgen… Als jij naar een plek moet waar je nog nooit bent geweest, hoe zorg je dan dat je hem vindt? Fiets of loop je op gevoel? Zoek je van tevoren naar herkenningspunten op de route? Bestudeer je een kaart? Of zet je gewoon je navigatie op je mobiel aan en volg je ‘blind’ de instructies?

Ouderen de pineut

Linksom of rechtsom: je navigatiekwaliteiten een beetje trainen kan geen kwaad. Neurowetenschapper Ineke Van der Ham zit nog middenin een landelijk onderzoek, waarin ze meer probeert te ontdekken over hoe mensen navigeren. Wat ze alvast heeft ontdekt, is dat de verschillen in navigatiekunsten tussen mannen en vrouwen klein zijn. En wat ze weet, is dat het vinden van de weg moeilijker wordt naarmate je ouder wordt. Je brein gaat er namelijk wat op achteruit met het stijgen van je leeftijd. En het hersengebiedje dat de hippocampus heet, is als eerste de pineut. Precies dat deel is nodig voor het vinden van de weg. Omdat er in Nederland steeds meer oudere mensen wonen, is de kans dat er meer gaan verdwalen ook groot.

Ultieme verdwaler

Geruststellend: over je hippocampus hoef jij je voorlopig nog geen zorgen te maken. Maar ben jij nu al een ultieme verdwaler? Twee troostende puntjes:

-Gelukkig is er die navigatie op je telefoon. Je kunt je afvragen of je navigatiebrein daar niet alleen maar luier van wordt. Maar aan de andere kant: dankzij je telefoonnavigatie zit jij wel mooi met je neus bovenop de route die je aflegt: ook leerzaam. Wat zwaarder weegt, daar zijn wetenschappers nog niet uit.

- Je kunt je skills ontwikkelen! Om te beginnen door mee te doen aan dit onderzoek. Daarin ga je als astronaut op zoek naar je ruimteschip. Erna krijg je meteen de uitslag over jouw navigatiekunsten, met tips om ze te verbeteren. Goede reis!

 

Vind jij dit interessant nieuws? Dan is deze opleiding aan de Universiteit Leiden jou misschien wel op het lijf geschreven: Psychologie

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden