rebels gedrag in de les
Blog

Gepeste leraar is niet alleen maar zielig

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Ezra Vogt
Ezra
Vogt

7Days deed vorige week onderzoek naar leraartje-pesten. Bijna een kwart van de ondervraagden zat vorig jaar in een klas waarin een docent structureel werd gepest. Met als gevolg zenuwinzinkingen, woede-uitbarstingen en krijtgooierij in het lokaal. Ook ik ken het maar al te goed. Maar eh, ligt dat altijd alleen maar aan de leerlingen?

Eén ding weet ik zeker: ik word echt nooit leraar! De hele dag voor zo’n klas vol etterige pubertjes staan, die niets liever doen dan het Grote Niets. Je staat je het zweet op de rug te werken zonder garantie op goede resultaten.

Push-up-bh's
Je monsterklas bestaat uit een aantal jongens uit de categorie verveelt-die-ouwe-je-dan-neem-je-een-jointje en meisjes van de categorie eyeliner-gedeeld-door-push-up-bh-is-lipstick-in-het-kwadraat. Hoe ondankbaar kan zo’n baan zijn?

En dat is nog maar een 'gewone' klas. Het wordt pas echt erg als die onopgevoede tirannetjes je het leven écht zuur gaan maken. 

Smurriekaasje
Mijn docente Frans, een pittige Française met een zwaar Bourgondisch accent, kreeg zowat een zenuwinzinking toen iemand voor de zoveelste keer een krijtje naar haar hoofd smeet. Eerder kreeg ze al een zelfgemaakte Franse kaas van een leerlinge in haar handen geschoven; een stinkende, witte kneedbal die met afstand de prijs wint voor dé belediging van la cuisine Française.

Ik vond het best zielig allemaal, maar aan de andere kant ook weer grappig. En, niet onbelangrijk: medelijden slaat bij de gemiddelde adolescent trouwens al vrij snel om in haatgevoelens als de daders én de rest van de klas het de rest van het schooljaar met magere cijfertjes moeten bekopen. Want dat gebeurt ook.

Verandering toch mogelijk
Zo zie je maar, ieder verhaal heeft twee kanten. Aan de ene kant is dat pesten van de docent heel zielig, maar aan de andere kant kan de leraar ook weer zo heerlijk terugb*tchen. Misschien soms wel té veel. Iets als de hele klas een onvoldoende geven is niet echt dé manier om respect af te dwingen.

Mijn tip voor alle docenten is: wees niet te soft, wees vooral niet te dominant en zorg voor afwisselende lesstof. Uw opgefriste charisma zal wonderen doen en de les veranderen in een écht leerzaam uurtje. Exclusief schimmelkaasincidenten.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren