ANP - Willem Holleeder

Uitspraak: Willem Holleeder krijgt levenslang

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Willem Holleeder moet voor de rest van zijn leven de gevangenis in. Dat heeft de rechtbank vandaag bekendgemaakt.

Volgens de rechter is er genoeg bewijs dat de crimineel schuldig is aan vijf moorden, die tussen 2002 en 2006 zijn gepleegd. Hij zou anderen de opdracht hebben gegeven om de moorden (Cor van Hout, Willem Endstra, Kees Houtman, John Mieremet en Thomas van der Bijl) uit te voeren. Holleeder maakte deel uit van een criminele organisatie en handelde samen met anderen, zoals Dino Soerel - die al levenslang heeft - en de vermoorde Stanley Hillis en Ali Akgun.

Beroemde crimineel

Eric Panhuis is journalist bij persbureau ANP en volgt het proces op de voet. 'Wat deze zaak zo interessant maakt? Allereerst de omvang. Er is een enorme zaak opgetuigd om Willem Holleeder voor eens en voor altijd aan te kunnen pakken', vertelde hij eerder aan 7Days. 'Daarnaast is er de afgelopen jaren een soort familie-oorlog ontstaan, nadat bekend werd dat zijn zussen tegen hem gingen getuigen onder het toeziend oog van heel Nederland. En de belangstelling is enorm. Niet zo gek, want een paar jaar vóór zijn arrestatie in 2014 groeide hij uit tot BN’er. Het is dus een heel beroemde man en een heel beroemde zaak.’

Genoeg bewijs?

Panhuis durfde vooraf geen voorspelling te doen over de uitspraak van vandaag. 'Er ligt natuurlijk een stevige beschuldiging en het Openbaar Ministerie eiste een levenslange gevangenisstraf. Aan de andere kant hebben de advocaten van Holleeder veel indruk gemaakt met de verdediging. Ze maakten duidelijk dat er in al de zaken andere mogelijke verdachten denkbaar zijn', legde hij uit, 'Het ding is: er is geen concreet bewijs zoals vingerafdrukken of DNA-materiaal. Het hangt van verklaringen aan elkaar. Hij wordt van vijf moorden verdacht, dus de kans op een gevangenisstraf is wel groot. Maar het hangt echt af van de rechters: vinden zij dat de verklaringen voldoende bewijs vormen dat Holleeder schuldig is?'

Naar het gerechtshof

'Wat er ook gebeurt, de kans is heel klein dat het proces na de uitspraak is afgelopen. De twee partijen staan lijnrecht tegenover elkaar: levenslang tegenover vrijspraak. Dus de kans dat één van de partijen in hoger beroep gaat is heel groot. Dan gaat de zaak gewoon verder bij het gerechtshof', voorspelde hij.

Anderen lazen ook: 'Willem Holleeder krijgt levenslang'

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren