Nieuw: legaal plassen op de Dam

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Mensen (m/v) met hoge nood kunnen vanaf nu legaal hun blaas legen op de Dam in Amsterdam. Daar verrijst donderdag de eerste wc-lift voor mannen én vrouwen ter wereld! 

De UriLift Combi, zo heet de nieuwe wonder-wc die donderdag naast het Paleis op de Dam verschijnt. ‘Het is een vrouwvriendelijk alternatief voor de mannenplaspaal’, vertelt Marco Schimmel, die directeur is van UriLift.

Er kunnen twee heren en een dame tegelijk naar zijn wc en per uur kan de lift wel 150 mensen uit de nood helpen. ‘De gemeente had op die plek last van wildplassers’, vertelt Schimmel. Daarom bedacht zijn bedrijf deze oplossing. 

Beschermd stadsgezicht
Waarom werd er niet gewoon een Dixie op de Dam gekwakt? ‘Dat mag niet zomaar!’ zegt Schimmel. ‘Het Paleis op de Dam is een beschermd stadsgezicht. Daar mogen niet eens prullenbakken staan.' Daarom zakt zíjn wc overdag de grond in en steekt-ie alleen tijdens uitgaansavonden de kop op.

Zo'n urinoir in liftvorm is op zich trouwens niet nieuw. Schimmel plaatste al meer dan tweehonderd verzinkbare plaspalen voor mannen in Nederland. Maar een lift-urinoir voor mannen én vrouwen, dat is nieuw. 

Hurken
Hoe ziet zo'n vrouwenpot er eigenlijk uit? ‘Hij heeft de vorm van een wok’, legt Schimmel uit. ‘Dames moeten erboven hurken, want hij heeft geen bril.’ WC-papier is er wél.

En hoe blijft-ie schoon? ‘De vloer, de wanden en de pot zelf zijn zelfreinigend. Na iedere beurt spoelt-ie water, waarmee de hele pot schoongemaakt wordt.'

Geen getut
Even je lippen stiften is er helaas niet bij, want er zit geen spiegel in de unit. Maar het goede nieuws dat daar tegenover staat is dat je wél je handen kunt wassen. Mét zeep. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws en tips waar je als jongere iets mee kunt? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis nieuwsapp of neem een proefabonnement op de papieren 7Days!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren