Zweedse minister: 'Heb eens meer seks!'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

Politiek en seks: het is een vreemde combinatie. Maar dat de inwoners van Zweden te weinig seks zouden hebben, is écht een nationaal probleem. Tenminste, dat vindt de Zweedse minister van Volksgezondheid. Wat hem betreft mogen de Zweden vaker de liefde bedrijven.

Het staat regelmatig in de Zweedse media: 'Zweden hebben minder seks dan vroeger'. Het Zweedse dagblad Aftonbladet kwam drie jaar geleden al tot die conclusie na een onderzoek. Maar waarom duikt de bevolking minder vaak het bed in met elkaar? Dat wil Gabriel Wikström, de minister Volksgezondheid, graag onderzoeken.

Weg met de stress
Een minister die zich met het seksleven van de inwoners bemoeit: is dat niet wat vreemd? Wikström zelf vindt van niet. In de Zweedse krant Dagens Nyheter legt hij uit dat het een politiek probleem is. Seks zou goed zijn tegen stress en gezondheidsproblemen. Te weinig seks zou dus een negatief effect kunnen hebben.

Bovendien vindt Wikström dat er te veel nadruk wordt gelegd op de nare kanten van seks, zoals geslachtsziektes of verkrachtingen. 'Seks kan juist ook heel fijn zijn', vindt de 'pas' 31-jarige minister.

Minister Gabriel Wikström heeft al laten zien hoe het moet: hij heeft zelf een kind

Wikström heeft nu een commissie de opdracht gegeven om zich te verdiepen in het seksleven van de Zweden. In 2018 moeten de resultaten bekend zijn.

'Doe het voor Denemarken'
Niet alleen in Zweden, ook in Denemarken zijn er zorgen over het saaie seksleven van de inwoners. In 2014 bleek dat er steeds minder kinderen werden geboren. Hoe dat kan? Precies: mensen hebben minder seks. En nieuwe Deentjes zijn juist nodig om het land sterk te houden, stelde men daar.

Een Deens reisbureau begon daarom een campagne met als slogan: Doe het voor Denemarken. Als stelletjes vaker op vakantie zouden gaan, zouden er vaker baby's worden geboren, was het idee. 

Do It For Denmark! | Spies Rejser

Of dat werkte? Verrassend genoeg lijkt het er wel op. Vorig jaar werden er in Denemarken 1200 baby's meer geboren dan het jaar ervoor. De campagne had dus mogelijk een effect. Of Wikström ook bang is dat in Zweden straks te weinig baby's worden geboren, is niet bekend. Hij hoopt vooral dat veel Zweedse stelletjes, met zijn boodschap in het achterhoofd, de koffer induiken.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren