7 feministen zonder tuinbroek

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Malou
van Zwieten

De feministen 2.0 zijn opgestaan! Ze zijn knap en schudden met hun billen wanneer ze dat willen. Het zijn vrouwen die van mannen houden óf mannen die van vrouwen houden. Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag vandaag zetten we zeven van deze powervrouwen én -mannen voor je op een rijtje.

Huh, mannen? Er zijn toch alleen maar vrouwen die feminist zijn? Of bedoel je van die vrouwen die net mannen lijken? Met langer haar onder hun oksels dan op hun hoofd? 
Nee hoor. Anno 2015 draagt de feminist geen afzichtelijke tuinbroeken meer. Noch is feminisme voorbehouden aan mensen met borsten en een vagina. Feminisme 2.0 betekent gelijkheid voor mannen en vrouwen. En dat is voor hem net zo belangrijk als voor haar, legt onze eerste overtuigd feministe Emma Watson hieronder uit. 

1. Emma Watson
Dat Hermelien opkomt voor huiselfen wist je al. Maar omdat die in de echte wereld niet bestaan, richt ze haar pijlen hier op ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. In 2014 gaf ze de Verenigde Naties een speech waar menigeen even stil van was. Ze legde onder meer uit waarom sekse-gelijkheid voor mannen even belangrijk is als voor vrouwen. 'Mijn vaders rol als ouder werd minder gewaardeerd door de maatschappij, terwijl hij even belangrijk voor me was als mijn moeder. Jongens worstelen met het uiten van hun gevoelens, omdat kwetsbaarheid hen minder mannelijk zou maken.' Mannen moeten zich óók vrijvechten van vooroordelen.

Emma Watson at the HeForShe Campaign 2014 - Official UN Video

2. Joseph Gordon-Levitt
Daar sluit acteur Joseph Gordon-Levitt (Inception, 10 Things I hate about you) zich bij aan. Hij noemt zichzelf een overtuigd feminist. Want feminisme, zegt hij in het filmpje hieronder, dat betekent dat je sekse niet bepaalt wie je bent. Dat je jezelf kunt zijn zonder dat het uitmaakt of je nou man of vrouw bent. Mannen mogen ook huilen in het openbaar. Vrouwen mogen spieren kweken in de sportschool. 

RE: Feminism (REQUEST)


3. Sunny Bergman
Zijn vrouwen vijftig jaar na de seksuele revolutie eindelijk vrij? Nee, zo laat Sunny Bergman zien in haar documentaire Sletvrees (2013). Al in 2007, toen haar documentaire Beperkt Houdbaar uitkwam, zette Sunny Bergman zich neer als nieuwe generatie feminist. Haar moeder was er ook al één, en ook zij maakte films waarin ze de verschillen tussen mannen en vrouwen onderzocht.

Sletvrees (verkort)


4. Beyoncé
Al in de begintijd van Destiny's Child hamerde de hiphop-diva erop: vrouwen moeten sterk en onafhankelijk zijn. Dat heeft ze in haar carrière nogal eens herhaald. Vorig jaar gaf ze een concert terwijl op een gigantisch scherm achter haar het woord 'feminist' stond afgebeeld. En in onderstaande clip zijn quotes opgenomen uit de populaire TedX-talk 'We are all feminists'. 

Beyoncé - ***Flawless ft. Chimamanda Ngozi Adichie


5. Miley Cyrus
Miley Cyrus noemt zichzelf een van de grootste feministen ter wereld omdat ze vrouwen inspireert, zei ze in 2013 al tegen Cosmopolitan U.K.: 'Ik ben luidruchtig, grappig en niet per se mooi.' Maar naakt heen en weer schommelen op een sloopkogel, dat vond het publiek niet gepast voor een feminist. 'Hoezo,' zei Miley Cyrus tegen Rookie magazine: 'Mannelijke rappers grijpen de hele dag in hun kruis. Daar heeft niemand het over.' Maar als ik hetzelfde doe, zet ik mezelf neer als lustobject?' 

MILEY CYRUS 'I FEEL LIKE I'M ONE OF THE BIGGEST FEMINISTS' - BBC NEWS


6. John Legend
In 2013 gaf John Legend samen met een aantal andere artiesten een benefietconcert voor vrouwen wereldwijd. 'Alle mannen zouden feminist moeten zijn,' zei John Legend in een persconferentie. 'We zijn beter af als vrouwen meer macht krijgen: dat leidt tot een betere samenleving.' 

John Legend interview at the launch of the Chime for Change concert


7. Lena Dunham
Het leek wel alsof Lena Dunham er een sport van maakte zich in de serie Girls zo onaantrekkelijk mogelijk neer te zetten. Ze is bevooroordeeld, zegt ze, want zij zit midden in de Hollywood-scene, waar sekseverschillen nog zo duidelijk aanwezig zijn. En ze kan daar van binnenuit een gevecht tegen voeren. We herkennen de boodschap inmiddels: feminisme betekent dat je geloof in gelijkheid. En heeft niks te maken met mannenhaat, zo legde ze vorig jaar uit tijdens aan radiopresentator Jian Ghomesku: 'Feminisme betekent niet dat vrouwen in opstand komen, de planeet overnemen en van iedere man z'n ballen afsnijden.'
 

ASK LENA #1: Questionable feminist?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren