Albinisme Kenia Foto AFP

Bijzondere beautycontest

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

In Kenia is een unieke schoonheidswedstrijd gehouden. De catwalkcast bestond voor 100% uit modellen met albinisme: een ziekte waardoor je een bleke huid, wit haar en vaak wat rode ogen hebt. Zij vroegen aandacht voor het moeilijke leven dat zij lijden dankzij een vreselijk bijgeloof dat nog altijd bestaat. Een beautycontest met een boodschap dus.

Albinisme Kenia Foto AFP

Beauty Beyond Skin. Zo heette de schoonheidswedstrijd die deze week in de Keniaanse hoofdstad Nairobi gehouden werd. Volgens de organisatoren was het de allereerste albino-beautycontest ter wereld. Er waren twintig deelnemers. Zij 'streden' om de titel Mr en Miss Albinisme Kenia. Echt een strijd was het niet. Het ging de organisatoren en de deelnemers vooral om de boodschap die ze te vertellen hadden...

Albinisme Kenia Foto AFP

In sommige Afrikaanse landen zoals Kenia, Tanzania en Malawi heerst namelijk nog steeds een diepgeworteld bijgeloof. Mensen met albinisme (een genetische afwijking waardoor je weinig pigment in je huid hebt) zouden behekst zijn. En dom. Zij worden vaak gediscrimineerd. En vaak lopen ze groot gevaar te worden aangevallen, ontvoerd en zelfs vermoord. Sommige Afrikanen geloven namelijk dat lichaamsdelen en botten van albino's een geneeskrachtige werking hebben.

Albinisme Kenia Foto AFP

De beautycontest was dan ook vooral bedoeld om aandacht te vragen voor het leven van albino's. In het duizendkoppige publiek zaten ook vertegenwoordigers van de Keniaanse regering. De deelnemers maakten van de gelegenheid gebruik om hen een petitie te overhandigen waarin zij de overheid vroegen meer te doen tegen het bijgeloof en tegen de discriminatie van mensen met albinisme.

Albinisme Kenia Foto AFP

Ook met hun kleding maakten de deelnemers een statement. 'Wij horen gewoon bij de samenleving en kunnen hetzelfde werk doen als mensen zonder albinisme', zeiden ze met hun voetbal-, politieagent-, ober- en legeroutfits. 

Albinisme Kenia Foto AFP

Meer weten over albinisme? Lees hier verder.

Altijd op de hoogte blijven van artikelen die voor jongeren interessant zijn? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren