EP over strijd tegen kanker

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

In 2014 hoorde Lisanne Spaander (17) dat ze botkanker had. Meteen belandde ze in de medische mallemolen. Om haar gevoelens van zich af te schrijven, maakte ze het nummer Vechtersbaas. Inmiddels is ze beter verklaard én kwam deze week haar EP Mijn Strijd uit. 7Days sprak haar in juli 2015, toen ze nog midden in haar behandelingen zat. 

Vorige zomer bracht Lisanne door in Kindergasthuis De Boeg, een opvangplek voor zieke kinderen in Nijmegen. Het scheelde haar een hoop reistijd en geschommel in een auto waar ze misselijk van werd. ‘Het is hier heel fijn’, vertelde ze toen. ‘Het is een soort vakantie tussen de bomen.’ Zes weken lang werd ze bestraald en om de drie weken kreeg ze een chemokuur. ‘Daar word je heel ziek van.’ 

Uitgezaaid
Op 7 oktober 2014 hoorde Lisanne dat ze een Ewing-sarcoom had, een bottumor die heel kwaadaardig is. ‘Eerst dachten de artsen dat het een liesscheur was, maar ik kreeg steeds meer pijn en kon niet meer slapen’, vertelde Lisanne.

Meteen werd ze opgenomen en belandde ze in een wereld van scans, operaties, spoedopnames, bloed prikken, chemokuren en bestralingen. De tumoren waren ook uitgezaaid naar haar longen. 

Nare verhalen
Op een dag werd ze wakker met allerlei ideeën in haar hoofd. ‘Ineens begon ik een couplet te neuriën’, vertelde ze. Ze pakte haar gitaar, ging naar haar kamer en werkte verder aan het nummer. ‘Ik wilde al mijn emoties kwijt en schreef het ook om andere zieke kinderen te helpen.’

Want nare verhalen hoorde ze genoeg in het ziekenhuis. Toen ze zelf bijvoorbeeld te horen kreeg dat er geen kankercellen in haar beenmerg zaten, hoorde het meisje naast haar dat zij wel uitzaaiingen had. Hoewel ze al in een band zat voor ze ziek werd, is Vechtersbaas het eerste nummer dat ze zelf schreef. 

Vechtersbaas Lisanne Spaander (16 jaar) 2014

Op YouTube werd het nummer bijna 300.000 keer bekeken en ze kreeg enorm veel reacties. Nadat ze het live zong in Staatsloterij: Puur Geluk ging het snel. Ze mocht haar nummer opnemen in een studio, mét een professionele band en kreeg een platencontract.

Deze week komt haar nieuwe EP uit, Mijn Strijd, met daarop zes nummers, waaronder Vechtersbaas. Dat heeft ze trouwens ook al voor een uitverkocht Ziggo Dome gezongen tijdens de show van Marco Borsato. 

Lisanne Spaander in Symphonica in Rosso met Vechtersbaas

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren