cadeau, sorry, onderzoek, straeter

Iets goed te maken? Zeg het met woorden!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nienke Blokhuis
Nienke
Blokhuis

Stel: je hebt iemand ontzettend kwaad gemaakt. En je wil het heel graag goedmaken. Wat doe je dan: zeg je sorry, of koop je een fonkelnieuwe iPod?

Onderzoeker Laura Straeter van de Erasmus Universiteit heeft het antwoord: ga voor die excuses. Ze vroeg aan 153 mensen om terug te denken aan een moment waarop ze zelf boos waren op iemand, of waarop iemand boos was op hen. Had een cadeau zoals een iPod op dat moment kunnen helpen? Het antwoord was duidelijk: nee, dat had niet geholpen.

Onbegrip

Empathy gap wordt dit verschijnsel genoemd. Dit betekent dat mensen moeite hebben met het inschatten van emoties en verlangens van anderen. En een cadeautje om iets goed te maken, dat begrijpen we dus ook niet echt.

Dan maar duur

Mensen die ‘sorry’ echt niet uit hun strot krijgen, kunnen eventueel toch voor een presentje gaan. Maar dan moet het wel flink duur zijn, bijvoorbeeld een chique diner of een enorm boeket bloemen. De ondervraagden gaven aan dat ze zo’n cadeau iets meer waardeerden. Ze bleven weliswaar boos, maar wel iets minder boos.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens Leraren boos om foute examenvragen of De boosaardigste kat ter wereld.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren