Jesse Hughes van Eagles of Death Metal op Nova Rock 2015
Dossier terrorisme

Kritiek op 'aanslag-band' Eagles of Death Metal

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

In Frankrijk hebben twee festivals de band Eagles of Death Metal van hun line-up geschrapt, na rechtse uitlatingen van zanger Jesse Hughes in interviews. Die band trad in november op in de Parijse concertzaal Le Bataclan toen IS-terroristen daar 89 mensen doodden. Deze week ging een boze Facebook-post viral van een fan die de aanslagen overleefde. De strekking: Beste zanger Jesse, stop met het verspreiden van haat.

‘Beste Jesse, ik heb net je interview op Takimag gelezen (een Canadese site, red.) en mijn hart bloedt.’ Zo begint de Fransman van Marokkaanse komaf Ismael El Iraki zijn post aan zanger Jesse Hughes. ‘Ik houd van je muziek en je concerten en ik had nooit gedacht dat je zo’n verspreider van angst zou worden’, gaat hij verder.

Daarmee doelt hij op de beweringen van de frontman in verschillende interviews. Zo beweert Hughes dat de beveiligers van Le Bataclan wisten er aanslagen zouden plaatsvinden en andere Arabieren in de zaal waarschuwden. Ook heeft hij het over twee moslima´s die in de zaal zouden zijn geweest en die vlak voor de aanslagen ineens verdwenen waren. Ook stelt hij op de website dat de westerse maatschappij kwetsbaar is door onze doorgeslagen politieke correctheid. 

Eagles of Death Metal Jesse Hughes kritiek samenzwering

Eagles geschrapt
Twee Franse festivals, Rock En Seine en Cabaret Vert, besloten de Eagles daarop uit hun programma te schrappen. Omdat ze het 'totaal oneens waren' met Hughes, staat in een verklaring.

Ook El Iraki is boos over de uitspraken. ‘Ik ben een Arabier en zie er ook zo uit’, schrijft hij. ‘Maar blijkbaar had de grote boze moslimbeweging mij even gemist. Verdorie, vergaten ze mij gewoon te waarschuwen! Net als Djamila en alle andere Arabieren die die avond omkwamen.' Dan vertelt hij dat hij mensen heeft helpen ontsnappen. ‘Ik geloof niet dat het hem uitmaakte dat ik Arabier ben, net als dat het mij niet uitmaakte welke afkomst zij hadden.’  

Moslimheld
Wat de oud-fan het meest stoort, zo schrijft hij, is dat Hughes zich niet realiseert dat veel overlevers hun leven danken aan een moslim. 'Zijn naam is Didi en hij hielp velen van ons ontsnappen. En weet je wat hij daarna deed? Hij ging terug naar binnen om meer mensen te redden! Hij was een fucking held, die jij net beledigd hebt met je racistische en hatelijke commentaar.'

Eagles of Death Metal Jesse Hughes kritiek samenzwering

'Jij zegt dat de islam het probleem is. Ik zeg dat racisme en het weigeren om elkaar als complexe personen te herkennen het probleem is. Anderen reduceren tot wat jij denkt te weten, is het probleem.' Hij eindigt met een oproep aan Hughes om weer liefde te verspreiden, in plaats van haat. 

Wel op Lowlands
Zijn post werd overgenomen door sites als The Independent, Huff Post UK en Buzzfeed. Het Nederlandse festival Lowlands laat de Eagles voorlopig nog wel op het programma staan. ‘Je ziet dat die man hele akelige dingen heeft meegemaakt en dat hij daar vol van is. Ik heb het gevoel dat hij er door die site ingeluisd is’, zei Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg tegen 3voor12

Eerste interview
Het eerste interview dat de band gaf, vlak na de aanslagen, lees je hier

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren