linkshandigendag

Linkshandigendag om de voordelen van links-zijn te vieren

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Redactie
7Days

 Heb je ambities om president van Amerika te worden? Of topsporter? Of wil je liever alle geheimen van de kwantummechanica onthullen? Je maakt meer kans als je schrijft met je linkerhand! En bij lefties mag de vlag vandaag uit: het is Linkshandigendag...

Op Dag van de Linkhandigheid vieren linkshandigen hoe trots ze zijn op hun eigenwijze handkeuze. Ook zien ze daar steeds vaker de voordelen van in. Zo ben je speciaal: slechts een op de tien Nederlanders is linkshandig. Bovendien sta je bekend als eigenwijs. En creatief in het bedenken van allerlei oplossingen voor allerdaagse problemen.

Best een uitdaging
Dat moet ook wel, want de wereld is best een uitdaging als je linkshandig bent. Je veters strikken, netjes leren schrijven, een potloodpunt slijpen, iets recht uitknippen, het valt niet altijd mee in een wereld die op rechtshandige mensen is ingesteld.

Gelukkig worden er wel steeds meer hulpmiddelen bedacht voor linkshandigen, zoals scharen en computermuizen. Ook kun je als linkshandige echt wel netjes schrijven. Het gaat gewoon anders: namelijk meer vanuit je vingers, terwijl je rechtshandige buurman meer polsbewegingen maakt.

linkshandigendag links

Vroeger vonden mensen hun linkshandige medemens zielig. Ze verzonnen dan ook uitdrukkingen als 'met het verkeerde (linker)been uit bed gestapt'. Het werd gezien als de kant van het kwaad.

In sommige landen willen mensen nog altijd liever niet linkshandig zijn. In Japan bijvoorbeeld. Daar worden linkshandige kinderen in de klas vaak belachelijk gemaakt of letterlijk op hun vingers geslagen. In dit land beweert maar 2% van de mensen linkshandig te zijn. In Amerika doen mensen er niet zo moeilijk over. Daar is maar liefst 30% van de bevolking linkshandig.

Echo
Er is veel onderzoek gedaan naar linkshandige mensen. Zo zouden ze bijvoorbeeld onhandiger zijn. Maar meestal worden die verhalen afgewimpeld alss onbetrouwbaar. Een paar jaar geleden kwam er weer een onderzoek naar buiten. Dit keer beweerden onderzoekers dat echo’s tijdens de zwangerschap zouden zorgen voor meer linkshandige kinderen.

Onderzoekers van het Zweedse Karolinska-instituut vergeleken twee groepen mannen, die geboren waren in de jaren zeventig. De eerste groep bestond uit 7.000 mannen van wie de moeder tijdens de zwangerschap tenminste één echografie had gekregen. De tweede groep was een groep van 170.000 mannen, van wie de moeders geen echo hadden gehad. Na vergelijking bleken er zich in de eerste groep 30% meer linkshandigen te bevinden dan in de tweede groep. Maar hoe betrouwbaar dergelijke onderzoeken zijn is niet duidelijk. En de kans is groot dat er binnenkort weer andere verklaringen voor linkshandigheid komen.

linkshandigendag links tennis

Beroemd en links
Ben je linkshandig en vind je dat vervelend? Misschien denk je er anders over als je dit gezelschap ziet.

Sport
Linkshandigen zijn vaak goed in sport. Er wordt dan ook gezegd dat hun reactievermogen enkele milliseconden sneller is dan bij rechtshandigen:

- John McEnroe
- Avrton Senna
-Johan Cruijff

Politiek
Een op de drie Amerikaanse presidenten was linkshandig. Bijvoorbeeld:

- Bill Clinton
- George Bush sr.
- Ronald Reagan
- Barack Obama

Overheersers
Linkshandigheid is van alle tijden. Oude overheersers namen met hun linkerhand de wereld in:

- Julius Caesar
- Napoleon
- Alexander de Grote

Filmsterren
Zij tekenen hun miljoenencontracten met hun linkerhand:

- Tom Cruise
- Nicole Kidman
- Julia Roberts
- Whoopi Goldberg
- Robert de Niro
- Bart Simpson

Slimmeriken
Zouden linkshandigen kleine beschadigingen aan hun hersenen hebben? Je zou het niet zeggen als je naar deze mensen kijkt:

- Albert Einstein
- Leonardo da Vinci
- Oprah Winfrey

Moordlustigen
Linkshandige mannen zijn volgens onderzoekers gewelddadiger dan rechtshandige soortgenoten. En ze kunnen ook nog eens beter vechten. Het zou (volgens onderzoekers althans) de reden zijn dat er in deze rechtshandige wereld nog altijd linkshandige mensen rondlopen.

- James Bond
- Jack de Ripper

Linkspotig
Denk niet dat alleen sommige ménsen een voorkeur hebben voor links. Het komt ook veel voor bij bepaalde diersoorten:

- Walvissen
- Walrussen
- Kraaien
- Apen (van de chimpansees is 33% links, van de andere apen 50%)
- Beren

Gelukkige Linkshandigendag!

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren