grooming
Dossier mediawijsheid

Met dit heftige filmpje wil de politie je waarschuwen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Kim
Einder

'Nooit met vreemde mensen meegaan!' Daar hameren je ouders vast al op sinds je kunt lopen. Toch gaat het soms gruwelijk mis, zoals bij de 15-jarige Kayleigh. Zij werd vorig jaar verkracht en vermoord door een zogenaamde Facebook-vriend. Met een heftig filmpje wil de politie voorkomen dat dat meer jongeren overkomt. 

De politie van de stad Leicestershire maakte Kayleigh's Love Story, een filmpje waarin de laatste twee weken van Kayleighs leven gereconstrueerd worden. Je ziet hoe ze online door een man benaderd wordt, als een blok voor hem valt en uiteindelijk met hem afspreekt.

Aan haar ouders vertelt ze niets, want die zouden dat toch niet begrijpen. Maar haar date gaat gruwelijk mis.

Schokkend

Opgelet: het filmpje is behoorlijk schokkend. 'Als dit in de bioscoop te zien zou zijn, zou het een 15+-rating krijgen', denken de makers. Hoewel je geen geweld ziet, waren we er hier op de 7Days-redactie ook even stil van.

Maar de politie heeft expres voor zo'n heftig filmpje gekozen, in de hoop dat de boodschap dan goed overkomt. Zodat jongeren voorzichtiger worden op internet.

Meer slachtoffers

Of het echt werkt, is natuurlijk lastig te zeggen. Maar goed nieuws is er sowieso. Volgens de Britse krant The Independer hebben zich al 35 kinderen zich bij politie gemeld die mogelijk ook slachtoffer zijn geworden van zo'n groomer (een internet-kinderlokker).

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren