Opscheppen met mooie food-pics: deden ze vroeger ook al

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Anne Wielenga
Anne
Wielenga

Kun jij het soms niet laten om een foto van je avondmaal te delen met je vrienden? Helemaal hip ben je dan niet per se. Mensen deden dat vijfhonderd jaar geleden ook al, ontdekten Amerikaanse wetenschappers. Toen niet met foto's, maar met stillevens.

Cornell University heeft onderzoek gedaan naar voedsel op schilderijen. Zegt het eten dat is afgebeeld op een schilderij iets over wat families in die tijd écht aten? Geven de schilderijen een inkijkje in hun leven of is zo'n maaltje te mooi om waar te zijn? 

Hiervoor bestudeerden ze 140 Europese en Amerikaanse schilderijen die in de jaren 1500 tot 2000 geschilderd zijn. Daarop waren in totaal 104 verschillende voedselsoorten geschilderd: appels, kreeft, peper, wijn...

Optisch bedrog
En wat blijkt: de schilderijen laten zelden voedsel zien dat dagelijks op tafel stond. In plaats daarvan zijn juist dingen afgebeeld die duur, exotisch en moeilijk te vinden waren. Zo staan er op Nederlandse schilderijen vaak citroenen en olijven afgebeeld, terwijl deze hier helemaal niet groeiden. En op Duitse schilderijen zijn vaak schaaldieren te vinden, terwijl het land een heel korte kustlijn heeft.

Hieruit concluderen de onderzoekers dat de schilderijen niet laten zien hoe het er in werkelijkheid aan toeging. Mensen wilden anderen imponeren, of juist laten zien wat ze graag wílden eten.

Vis in stilleven

Liever niks saais
De geschilderde stillevens waren altijd meestal erg overdreven luxe of bijzonder. Maar zeg nou zelf: zou jij een foto op Instagram zetten van een kaal bakje yoghurt? Precies. Foodstagrammers laten anderen meestal wel zien wat voor bijzonders ze eten, maar een normale boterham met kaas zouden ze niet delen. Te saai. 

Hetzelfde geldt voor de schilderijen. 'We ontdekten dat de meeste afgebeelde waren vooral leuk waren om naar te kijken, zoals exotisch fruit of schaaldieren', vertelt onderzoeker Anupama Mukund. Op 76 procent van de bestudeerde schilderijen staat fruit, en op slechts negentien procent groente. Groente was waarschijnlijk 'te gewoon'. Brood, gebak en vlees en vis waren wel goed vertegenwoordigd. 

Waarom doen we dit?
We hebben altijd al een soort 'liefdesband' met eten gehad, volgens onderzoeker Andrew Weislogel. We willen met anderen delen waar we mee bezig zijn óf juist wat we graag zouden willen doen.

Daarmee zitten er in onze foto's, net als op de schilderijen, ideeën over cultuur, religie en politiek opgesloten. Ze zeggen iets over je identiteit of over je status. Iemand die kaviaar of exotische slakken eet, moet wel van goeden huize komen, is het idee.

Honger
Maar is het eigenlijk wel goed, zo veel foto's van je eten delen? Onderzoekers van Oxford University onderzochten de invloed van het maken van een foto van je eten op je eetgedrag. Het schijnt dat mensen minder genieten van hun eten als ze te veel naar de foto's van hun eigen maaltje kijken.

Maar veel naar plaatjes van anderen kijken is ook weer niet goed. Van veel kijken naar voedselfoto's zouden we onnodige trek krijgen, waardoor we juist meer gaan eten en te dik worden. Het Instagram-effect, heet dat.

Beelden: Flickr, Ly Taipo/ Instagram, foodstarz_official

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren