Kinderen roken sigaretten in 1910

Paffende leraren: vroeger, toen roken nog 'gezond' was

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

Dat roken slecht voor je, hoeven we je vast niet te vertellen. En toch: het aantal rokers neemt wereldwijd toe, rekende wereldgezondheidsorganisatie WHO uit. In Nederland gaat het juist de goede kant op. Al was dat vroeger wel anders.

Wereldwijd steken 1,1 miljard mensen weleens een sigaret op. Dat is slecht voor hun gezondheid, maar ook voor de economie, zegt de WHO. De verkoop van tabak levert weliswaar 253 miljard euro op, maar kost ons jaarlijks wel 1000 miljard euro. Dat komt door de hoge zorgkosten én het feit dat rokers eerder doodgaan - en dus niet meer kunnen werken.

Een kwart rookt in Nederland

Vooral in arme landen wordt nog veel gepaft. In Nederland neemt het aantal rokers juist af, blijkt uit de laatste cijfers. 'Slechts' een kwart van onze bevolking rookt. Dat aantal neemt elk jaar iets af, want de belastingen op tabak gaan steeds wat omhoog en roken wordt flink ontmoedigd. Het is immers slecht voor je. Al dachten ze daar vroeger wel anders over...

Smoking ad

Op doktersadvies
'Je wordt er wel honderd jaar mee!' Dat stond er op reclames uit de jaren dertig over roken. Dokters zouden het zelfs aanbevelen: het was nog goed voor je keel ook.

Smoking ad

Leuk voor kinderen
De sigaret, die was lange tijd nog ondergeschikt aan de pijp. Dat was namelijk dé manier om tabak te roken. En natuurlijk ook hartstikke leuk voor kinderen, getuige deze advertentie.

Smoking at hospital

Overal roken
Roken, daar deed vroeger niemand moeilijk over. En ook al vond je het vies: je kuchte even en ging weer door. Zelfs in het ziekenhuis mocht je gewoon een peuk opsteken. De zusters verkochten zelfs pakjes aan bed!

Roken voor de klas

Roken voor de klas
Je zou nu wat gek opkijken als je docent geschiedenis opeens een sigaret opsteekt. Maar vroeger was het heel normaal dat leraren rookten. Gewoon, in het lokaal, tijdens het lesgeven. In Nederland werd dit pas in 1978 verboden.

Roken in het vliegtuig

Dampend vliegtuig
In het vliegtuig een peuk roken, dat kon vroeger gewoon. Pas in 1996 werd het in Europa echt verboden. In de treinen van de NS mocht je tot twintig jaar geleden ook gewoon een sigaret opsteken. Sinds 2004 kun je er een boete voor krijgen: dat vonden reizigers in het begin maar niks!

Willem-Alexander steekt een peuk op

Rookverbod
Sinds 2008 geldt er een rookverbod in openbare ruimtes. Nu roken op steeds meer plekken in Nederland verboden wordt, is het ook steeds meer not done om anderen lastig te vallen met je rookwalm. De kans dat we koning Willem-Alexander ooit nog openbaar een peuk zien roken is nihil. Nederland is dus al lekker bezig - nu de rest van de wereld nog.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren