Pasfoto met vergiet? Mag niet!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

'Als moslima's een hoofddoek op hun paspoortfoto mogen dragen, dan wil ik met een vergiet op m'n kop op de foto!' Dirk Jan Dijkstra uit Emmen stapte naar de rechter om dat te eisen. Hij is lid van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster en net als andere leden van die 'kerk' draagt hij daarom graag een vergiet. De rechter wees zijn verzoek vorige week af, maar hij gaat het opnieuw proberen bij een hogere rechter (in hoger beroep, heet dat). Zeven vragen over de Kerk van het Vliegende Spaghettimonster.

Het is de ‘snelst groeiende op koolhydraten gebaseerde religie’. Aanhangers (pastafari) aanbidden het Vliegende Spaghettimonster, een soort god van wie ze niet per se geloven dat die echt bestaat. Ze zijn ook dol op piraten en de kerkgangers zijn te herkennen aan een omgekeerd vergiet op hun hoofd.

En nee, erg serieus neemt deze kerk zichzelf niet. Maar de gedachte achter de religie - die ook in Nederland een snelgroeiende afdeling heeft - is meer dan alleen een grap. 

Waar komt deze merkwaardige religie vandaan? 
Bobby Henderson, een werkloze natuurkundige uit Kansas, heeft het dik tien jaar geleden verzonnen. Hij was boos omdat zijn staat had besloten om naast de evolutietheorie het creationisme tot verplichte lesstof op scholen te maken. Kinderen leerden vanaf dat moment op school dat het een feit is dat God de wereld heeft gemaakt.

Omdat Henderson dat zelf niet gelooft, eiste hij dat zijn kinderen dan ook les zouden krijgen in een in zijn ogen net zo absurde theorie. Voor dat doel verzon hij de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster. Henderson zette zijn plan op zijn eigen website en kreeg daar zo veel reacties op dat hij het idee verder uitwerkte tot een boek.

Kerk Vliegend Spaghettimonster

Wat ‘geloven’ ze eigenlijk?
Ze ‘geloven’ dus in het Vliegende Spaghettimonster. Dit is een onzichtbaar, almachtig wezen dat de vorm heeft van een gigantische berg spaghetti met twee gehaktballen als ogen. Volgens de verhalen die Henderson over hem verzon, heeft hij het hele universum in vier dagen geschapen en rustte hij daarna drie dagen uit.

Ook piraten zijn een soort van heilig. Het opwarmen van de aarde, aardbevingen, orkanen en andere natuurrampen zijn allemaal directe gevolgen van het afnemende aantal piraten sinds 1800. Aanhangers hoeven zich niet aan regels te houden. Er zijn alleen acht liever-nieten (die staan hieronder).

En hoe zit het met dat vergiet?
Dat mag je op je hoofd zetten om het Spaghettimonster te eren. Of niet, ook goed. Het is natuurlijk eigenlijk een soort parodie op andere religieuze kledingkenmerken. Zo eisen sommige Pastafari dat ze mét vergiet op hun rijbewijsfoto mogen. In Nederland mag dat (nog) niet, in sommige Amerikaanse staten al wel Is er ook een heilig boek? Jazeker: De Gospel van het Vliegende Spaghettimonster werd in 2006 door oprichter Henderson geschreven.

Een ander belangrijk boek is The Loose Canon waarin religieuze verhalen, een handleiding voor het dagelijks leven, gebeden en portretten van verschillende belangrijke figuren staan beschreven.
Klinkt dat allemaal al lekker religieus en zwaar? Valt nogal mee. Allebei de boeken zijn vooral heel grappig en volstrekt satirisch bedoeld.

Kerk Vliegend Spaghettimonster
Beeld: Flickr/johnbullas

Hoe word je lid?
Nogal simpel. Je hoeft alleen maar te zeggen dat je erbij wilt horen. Je hoeft dus niet op les, je wordt niet ontgroend en zelfs niet gedoopt. Je hoeft niets te zweren of te beloven en je hoeft in principe ook niks te weten over de religie. Sterker nog, je hoeft niet eens te geloven dat het Vliegend Spaghettimonster echt bestaat. Als je vijftien euro betaalt, krijg je zelfs een pas waarmee je officieel dominee bent.

Is er ook nog iets van een hoger doel?
Niet echt. Of, nou ja: een beetje. De actieve leden proberen zo veel mogelijk te doen voor de minder bedeelden. Zo maken ze regelmatig maaltijden (altijd pasta natuurlijk) waarbij iedereen gratis kan aanschuiven. En het hele ‘geloof’ is natuurlijk eigenlijk een parodie op andere geloven.

De onderliggende boodschap kun je misschien het best omschrijven als ‘neem je geloof toch niet zo serieus’. Het is een soort protest tegen het voortrekken van mensen op basis van hun religie.

Kerk Vliegend Spaghettimonster
Foto: Flickr/Windell Oskay

Hoe zit dat in Nederland?
Sinds ongeveer een jaar is er een officiële Nederlandse afdeling van de kerk. Inmiddels zijn er meer dan zesduizend geregistreerde aanhangers, onder wie presentator Arjen Lubach en actrice Georgina Verbaan. Sinds kort heeft de kerk zelfs een eigen gebouw, in een oud klooster in Nijmegen. Daar worden geen preken gehouden maar er wordt vooral gezellig geborreld.

De Kamer van Koophandel heeft de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster nu officieel als religie erkend. Omdat het nu een erkend geloof is, werd onlangs zelfs het allereerste pastafari-huwelijk gesloten.

Acht Liever-nieten
In plaats van de tien geboden hebben de pastafari acht ‘liever-nieten’. Volgens de verhalen waren er in eerste instantie trouwens tien, geschreven op stenen tabletten. Maar de piraat Kapitein Mosey liet er per ongeluk twee vallen. Wat daar op heeft gestaan, moet elke pastafari dus voor zichzelf bepalen. Een paar voorbeelden van liever-nieten:
- Ik heb echt liever niet dat je… doet alsof je heiliger bent dan iemand anders omdat je in mij gelooft. Als sommige mensen niet in me geloven, dan is dat oké.
- Ik heb echt liever niet dat je… mijn bestaan gebruikt om mensen te onderdrukken, straffen, veroordelen of je slecht te gedragen tegen anderen.
- Ik heb echt liever niet dat je… op een lege maag discussieert met gehersenspoelde, vooringenomen, akelige mensen.
- Ik heb echt liever niet dat je… kerken/moskeeën/tempels bouwt van vele miljoenen euro’s wanneer het geld beter besteed kan worden aan bestrijding van armoede en ziekte, aan leven in vrede, liefhebben met passie en het goedkoper maken van breedbandkabel.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren