boeken, strip

Stripschapprijs voor Marcel Ruijters

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Annemarie
Terhell

Schakende skeletten, schaatsende nonnen, stoeiende duiveltjes. Striptekenaar Marcel Ruijters is gek op de donkere middeleeuwen. Vorige week kreeg hij tijdens de Stripdagen in Gorinchem de Stripschapprijs uitgereikt vanwege zijn grensverleggende tekeningen. 

Als kind al tekende Marcel Ruijters schriften vol skeletten en monsters. Hij ging studeren aan de kunstacademie van Maastricht in de jaren tachtig, de bloeitijd van de punk, en kreeg het druk met underground stripblaadjes die hij zelf met behulp van de kopieermachine verspreidde. Nu werkt hij voor het stripblad Zone 5300 en maakt hij grafische romans, waarin vaak nonnen de hoofdrol spelen, die hij laat vechten met demonen, boswezens of zichzelf. Zoals in Alle Heiligen (2013) waarin portretten staan van vrouwelijke heiligen met wie het niet goed afloopt. Ze worden aangevallen door serpenten of laten het leven bij een schaatsongeluk. De jury bewondert het lef en de eigenzinnigheid waarmee Ruijters te werk gaat en de brug die hij slaat tussen strips en kunst.

Middeleeuwse kunst
Waar komt die fascinatie voor de duistere middeleeuwen vandaan? ‘We weten niet zoveel van die tijd, ten minste: niet hoe het echt was. Dus dat is interessant om uit te zoeken. Middeleeuwse kunst ziet er gek uit, soms komen er bijzondere fantasiedieren in voor. Eigenlijk lijkt het nogal op strips. Het leek me een leuk idee om van nonnen de hoofdfiguren te maken, dat had niemand nog gedaan. Trouwens, niet alleen monniken, maar ook nonnen tekenden manuscripten vol. Dat is niet zo bekend.’

Teamwork
Ruijters is ook groot fan van de helletaferelen van Jheronimus Bosch. Ruijters: ‘2016 wordt het Jheronimus Bosch herdenkingsjaar en ik maak een boek over hem. We weten erg weinig over zijn leven. Wat we wél weten, is dat ook zijn twee broers en zijn vader schilder waren. Ze werkten samen, teamwork dus. Dat was heel gewoon in die tijd. Ik heb veel moeten verzinnen, maar alleen binnen de grenzen van het waarschijnlijke en met advies van historici. In september van dit jaar komt het boek uit!’

De Stripschapprijs is een oeuvreprijs die ieder jaar wordt uitgereikt door het Stripschap.

Nog meer prijzen van het Stripschap

boeken, strips
In de categorie ‘Avontuur en vermaak’ ging de prijs 'Album van het Jaar' naar de vrolijke avonturen van Floris van Dondermonde uit Eppo. Rondborstige jonkvrouwen, schriele narren, vliegende draken en kussende kikkers versieren elkaar en slaan de ene schunnige blunder na de andere.

Floris steekt de draak
Remco Polman & Wilfred Ottenheim (tekst)
Don Lawrence Collection, € 8,95, 48 blz. (11+)

boeken, strips

Sugar. Leven als kat werd winnaar in de categorie ‘Nederlands literair.’ Serge Baeken vereeuwigde de avonturen van kat Sugar (die aan haar naam kwam door in de suikerpot te vallen) in een strakke graphic novel, waarin hij speelt met kaders, contrast en perspectief. Sommige bladzijden bestaan uit tekeningen zonder tekst en lezen als een film, andere zijn zoekplaatjes waarin je de blik van Sugar volgt, die naar beneden springt of over de kop rolt.

Sugar. Leven als kat
Serge Baeken
Bloann, € 16,95, 80 blz. (14+)

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren