Emma

Veel hulpvragen na anorexia-docu Emma

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Kim
Einder

Hier op de 7Days-redactie waren we er stil van: de documentaire Emma wil Leven. Over de 18-jarige Emma die vocht tegen anorexia, maar overleed. En niet alleen bij ons maakte de uitzending een hoop los. Hulplijn Korrelatie kreeg na de uitzending bijvoorbeeld honderden bezorgde telefoontjes. 

Korrelatie is een hulplijn (bellen kost geld, maar chatten is gratis) waarop je met experts kunt praten over problemen, van mishandeling tot drugsgebruik en anorexia. Een soort Kindertelefoon voor jongeren en volwassenen eigenlijk. 

Meer dan driehonderd

De telefoontjes en chats kwamen 'van mensen die zich in het verhaal van Emma herkennen, of zich juist zorgen maken om een naaste', liet de organisatie weten. De eerste twee dagen na de uitzending kwamen er meer dan driehonderd reacties.

'Dat zijn er veel meer dan normaal gesproken bij Korrelatie binnenkomen na een uitzending die veel emotie bij kijkers oproept.' Wie Korrelatie belt, krijgt zelf hulp van een deskundige, of wordt doorverwezen naar een instantie die dat goed kan. 

Niet iedereen is een Emma

Veel bellers en chatters krijgen veel onbegrip vanuit hun omgeving. Of ze weten niet wat ze moeten doen. 'Het pad dat Emma volgde met haar ziekte, volgt gelukkig bij lange na niet iedereen. Maar veel mensen zijn wel geschrokken van wat er met je kan gebeuren als je anorexia hebt, en dat je eraan kunt overlijden.' 

Als je je zorgen maakt over jezelf of iemand anders, is Korrelatie trouwens niet de enige instantie waarbij je terecht kunt. Je kunt ook bijvoorbeeld appen met Mind Masters of bellen met een ervaringsdeskundige van de WEET-hulplijn. De Kindertelefoon is er trouwens ook gewoon voor jongeren. En vergeet niet dat je ook kunt aankloppen bij een volwassene die je vertrouwt, zoals een familielid of een leraar.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren