Watskeburt (c) Raymond van Olphen

Watskeburt?! De Musical: totaal absurde poppenkast

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Jelger
Woudstra

Een musical met de hits van De Jeugd van Tegenwoordig en handpoppen die de rollen van de rappers op zich nemen. Zo’n poppenkast klinkt bizar en dat is-ie ook. Watskeburt?! De Musical zit óp de grens tussen gek en geniaal.

Het eerste echt bizarre moment in de musical komt al na een minuut of tien. Wiwa, of beter gezegd zijn handpop, staat opeens links op het podium alleen in de spotlight. Ondervraagd door een voice-over begint hij over tourmanager Koos, die op dat moment nog helemaal geen rol speelt in het verhaal.

Een volgende scène wordt plots onderbroken door de stem van voormalig tv-presentator Hans van Willigenburg die een weetje oplepelt over het mobiele spelletje Snake. En dat gebeurt vaker tijdens de musical. De acteurs (de poppen) reageren alsof het de gewoonste zaak van de wereld is.

Oom Denneboom 

Het verhaal is dan nog nauwelijks op gang. De tourbus is gecrasht en beatbaas Bas Bron is verdwenen. Hij is ontvoerd door Auschurk, een oude Jeugd-fan die in een pot met zuur is beland. Hij is ‘genadig tafelzuur’ en spaart Bas Bron, zolang die met hem een hit wil schrijven die de Jeugd van Tegenwoordig voor altijd zal doen vergeten. Wiwa, Vjèze en Faberyayo gaan naar Bas op zoek en belanden van de ene idiote situatie in de andere. Ze ontmoeten coffeeshophouder/orakel Oom Denneboom, die trans is.

‘Geboren in de verkeerde bast’, zo legt hij uit. Via hem belandt Wiwa in het door hem gehate Spanje, Vjèze in Seksslavië met de Sexy Beesten en Faberyayo op de Noordpool met een bijdehante pinguïn en eerste stuurman Iglo, de broer van. Tussendoor komen hits van De Jeugd voorbij, zoals Barkie, Sjenkie en Manon.

Gek/geniaal 

Niks is gek en alles kan in Watskeburt?!. De musical zit óp de grens van gek en geniaal en aan welke kant daarvan jij uiteindelijk staat, verschilt per bezoeker. Net zoals de één de muziek van De Jeugd van Tegenwoordig onzinnig en puberaal gebrabbel vindt en de ander het briljante woordentovenarij ziet als. Je giert van het lachen of vraagt je af: watskeburt?!

Tijdens de voorpremière in Amsterdam liep een deel van het publiek in de pauze weg, maar een veel groter deel bleef zitten en lachte zich stuk. Het duurt even voor je echt in de voorstelling zit. Dat komt vooral omdat de stemmen van de acteurs niet erg op die van de echte Jeugd lijken. De rappers zelf spelen niet in de voorstelling. Maar wie zich weet over te geven aan deze abnormale theatertrip, beleeft een topavond.

Watskeburt?! De Musical Vanaf 6 januari tot 15 april 2017, kijk voor de speellijst op www.watskeburtdemusical.nl

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren