Weekend tjokvol wetenschap

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

Wetenschapsfans en proefjesfanaten kunnen volgend weekend hun lol op. Door heel Nederland kun je op 3 en 4 oktober experimenten doen, rondleidingen krijgen bij bijzondere bedrijven of een boompje opzetten met een deskundige professor. Hier zie je wat er in jouw provincie te doen is tijdens het Weekend van de Wetenschap.

Drenthe
Op de Stenden Hogeschool in Emmen staat alles twee dagen in het teken van robotica. Je kunt een demonstratie bekijken van een robotarm, een zonneboot, 3D-printers en zelf chemische proefjes doen.

Flevoland
Bij het luchtvaart-themapark Aviodrome in Lelystad zijn het hele weekend allerlei bijzondere activiteiten te doen. Je kunt een workshop raketmaken volgen of meedoen met een quiz waarin je je lucht- en ruimtevaartkennis kunt testen.

Friesland
Een beetje boer maakt natuurlijk ook volop gebruik van wetenschap. Bij het aardappelonderzoek-bedrijf HZPC  in Metslawier kun je komend weekend zien wat er allemaal komt kijken bij het kweken van aardappels. Hoe maken boeren die steeds lekkerder en gezonder? Je frietje zal nooit meer hetzelfde smaken!

Gelderland
Gooi jij het liefst dikke klodders ketchup over al je eten? Dan móet je volgend weekend natuurlijk in Nijmegen zijn. Daar kun je een kijkje nemen in de Heinz-fabriek, waar ze trouwens ook heel veel andere dingen maken.

Groningen
Op de Rijksuniversiteit Groningen wordt het hele weekend van alles georganiseerd. Zo kun je zelf shampoo maken of 3D-tekeningen fabriceren. Op veel verschillende plekken staan wetenschappers klaar om te vertellen over hun werk.

Limburg
Op de Sterrenwacht in Heerlen kun je dit weekend, net als op zeventien andere sterrenwachten in Nederland, meelopen met speciale publieksrondleidingen. Natuurlijk mag je zelf door een telescoop omhoog kijken.

Noord-Brabant
Op de Technische Universiteit in Eindhoven draait alles dit weekend om licht. Ontdek alles over de geschiedenis van licht en bekijk een prachtige lichtshow. En natuurlijk mag je zelf proefjes doen met lampjes.

Noord-Holland
Zoenen doe je dus mooi niet met z’n tweeën, al dacht je misschien van wel. In museum Micropia in Amsterdam kun je leren welke bacteriën er allemaal gezellig meedoen als mensen elkaar zoenen. En dat ziet er niet altijd fris uit.

Overijssel
In Haaksbergen kun je met de boswachter van IVN mee op spinnen-excursie in De Lutte. Je leert alles over verschillende soorten en over hoe ze bijvoorbeeld hun web bouwen.

Utrecht
In het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht kun je, net als in een heleboel andere ziekenhuizen, een kijkje achter de schermen nemen.  Maak eens een echo van je eigen hart of laat je DNA-code op een T-shirt drukken.

Zeeland
In het Laboratorium Van de Sande in Vlissingen staat dit weekend alles in het teken van suiker. Hoe wordt dat eigenlijk gemaakt en is het echt zo slecht als je denkt. Liefhebbers mogen uiteraard ook hier zelf proefjes doen.

Zuid-Holland
Dit weekend kun je een kijkje nemen bij het grote afvalbedrijf SITA in Rotterdam. Hier wordt het afval dat bij jou thuis met de vuilniswagen is opgehaald gestort en gescheiden. Een indrukwekkend gezicht. Neus dicht, dat wel.

Klik hier voor tijden, adressen en andere gegevens.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren