Zelfrijdende auto op de weg in Wageningen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Dit is de Wepod. Hij heeft geen stuur en geen rempedaal, noch een chauffeur. Donderdag gingen de eerste twee zelfrijdende auto’s de weg op, in Wageningen. 

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) gaf donderdag de aftrap op de universiteitscampus in Wageningen. Voorlopig tuffen de Wepods alleen daar nog rond. 

Geen studenten omver
Bevalt de proef en rijden ze geen studenten omver, dan mogen ze later dit jaar de openbare weg op. Daar kunnen ze maximaal zes mensen vervoeren tussen station Ede-Wageningen en de universiteit van Wageningen. De autootjes kunnen worden besteld met een app. 

Noodrem
De Wepods kunnen niet harder dan 40 kilometer per uur, in de testfase rijden ze 25 kilometer per uur. Ze besturen en zichzelf en navigeren met  3D-kaarten, GPS, laserscanners, radar en een 360-graden-camera. Ze rijden op voorgeprogrammeerde routes.

‘s Nachts en als het slecht weer is, blijven ze veilig binnen. Tijdens de proef zit er altijd iemand in die kan remmen in noodgevallen. Niet met een rempedaal, maar met een joystick. 

Live: start van de testfase van de WEpods

Altijd op de hoogte blijven van al het nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis nieuwsapp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren