vrijheid van meningsuiting

Zo goed durven jongeren hun mening te geven

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
3FM
Tussenuur

Durf jij te zeggen wat je wilt? Best wel, eigenlijk. Althans, dat blijkt uit een peiling van 3FM en tv-programma EenVandaag.

jijvandaag eigen mening

Vragen afvuren

Hoe vrij denken jongeren vandaag de dag? Als je een afwijkende mening hebt, durf je die dan te laten horen? Dat waren vragen 3FM Tussenuur met hulp van jongerenpanel JijVandaag een tijdje terug op jongeren (van 12 tot 24 jaar) afvuurde.

Zes op de tien ondervraagde jongeren zei redelijk vrijuit te kunnen spreken. En dat is toch best hoopgevend, dachten we zo. 

jijvandaag eigen mening

Lieve vrede

En die andere veertig procent dan? Waarom durven zij niet openlijk een afwijkende mening te laten horen? De één doet dat om de lieve vrede te bewaren of is bang om uitgesloten te worden van de groep. 

Daarnaast wordt rekening gehouden met de kortzichtigheid van 'de ander'. Zo vinden jongeren het lastig om in gesprek te gaan met klasgenoten met een migratie-achtergrond als het gaat om religie of homoseksualiteit. 

jijvandaag eigen mening

Eigen ervaring

Ook niet onbelangrijk: hoe vorm je eigenlijk een mening? Bijna elke jongere baseert die mening vooral op z'n eigen ervaringen, maar ook wat je leert op school en wat je meekrijgt van het nieuws en social media. 

Ook nemen jongeren de mening over van hun ouders, hoewel ze ook regelmatig juist met hen van mening verschillen. Met name op het gebied van social media en school of werk. 

jijvandaag eigen mening

Niet uit de weg

Gesprekken over maatschappelijk thema's gaan jongeren overigens niet uit de weg bij hun ouders. Zes van de tien jongeren durven het ook openlijk oneens te zijn met hun ouders. 

En zoals gezegd zijn ze het niet altijd eens met 'de volwassenen'. Een op de vijf jongeren geeft namelijk aan dat ze anders denken dan hun ouders op het gebied van integratie, vluchtelingen en, hoe kan het ook anders, seks. 

jijvandaag eigen mening

Tussenuur, het jongerenproject van omroep HUMAN op 3FM, bespreekt alles wat ze je op school niet vertellen, maar je wel wil weten. Meer daarover, en ook over wat de 3FM-dj's bij jou op school zouden kunnen doen, lees je hier.

Headerfoto Flickr/Jennifer Moo

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren