eten worst hutspot

Zo help je het milieu door anders te eten

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Laat die frisdrank en biefstuk eens staan. En eet wat meer groente en fruit. Dat zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het is niet alleen gezonder voor ons, maar óók voor het milieu. Hoe zit dat?

Minder vlees

‘Wie te veel vlees eet, heeft meer kans op ziektes’, vertelt Matthijs van den Berg van het RIVM. Vooral rood vlees en bewerkt vlees zijn niet zo gezond, volgens het RIVM. En óók nog eens slecht voor het milieu. ‘Het kost veel energie, landbouwgrond en water om vlees te maken’, vertelt hij. ‘En het gaat ook nog eens met veel CO2-uitstoot gepaard. Een kwart van de totale hoeveelheid broeikasgassen komt daaruit voort.’

Volgens het RIVM eten Nederlanders gemiddeld honderd gram vlees per dag. ‘We zeggen niet dat iedereen vegetariër moet worden, maar het kan best wat minder. Of je het nu halveert of bijvoorbeeld een vleesvrije dag invoert.’

Méér groente en fruit

Groente en fruit verbouwen kost minder energie en grond dan vlees produceren. En geeft minder CO2-uitstoot. ‘Om een kilo appels te verbouwen, heb je een jaar lang 0,3 vierkante meter landbouwgrond nodig’, zegt Van den Berg. ‘Voor een kilo varkensvlees heb je ongeveer tien vierkante meter nodig. Eerst moet je plantaardig voer verbouwen, dat je aan dieren geeft. Daarna maak je er vlees van dat je zelf eet.'

Als je nou zélf dat plantaardige voedsel eet, heb je het dier niet nodig. Wel zo goed voor de planeet! En gezonder voor jezelf, want het eten van groente en fruit verkleint bijvoorbeeld het risico op hart- en vaatziekten en beroertes.

suiker frisdrank
Zo veel suiker zit er in deze frisdranken

Minder frisdrank

Suiker en alcoholische dranken hebben ook veel impact op het milieu. Daarvoor moet suiker verbouwd worden en maken we flessen: belastend voor het milieu. ‘Het probleem bij frisdrank is vooral de hoeveelheid die we ervan drinken’, zegt van den Berg. ‘Vooral jongeren drinken veel te veel.’

Bovendien is het hartstikke ongezond, want het barst van de suiker. ‘Omdat je het drinkt, merk je niet dat je zoveel suiker binnenkrijgt: het perfecte recept voor overgewicht!’ 

Overgewicht

Het RIVM adviseert ons sowieso om de hoeveelheid die je eet beter in balans te brengen met de hoeveelheid energie die je verbruikt. En dat betekent voor velen iets minder eten. ‘Veel mensen krijgen meer calorieën binnen dan nodig’, zegt Van den Berg daarover. ‘De helft van de Nederlanders heeft overgewicht.’ Het zou dus helemaal niet erg zijn om wat minder te eten. Voor het milieu én onze gezondheid.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren