Kim Kardashian als museumstuk

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte
Goldhoorn

Klassieke kunst en Kim Kardashian zijn geen voor de hand liggende combinatie. Toch werd de realityster laatst gespot in het Metropolitan Museum of Modern Art (MOMA) in New York. Niet in het echt, maar grappenmakers hielden haar selfie-boek precies voor de hoofden op marmeren beelden of schilderijen. Zoek de verschillen:

Toen Gustave Courbet in 1866 zijn ‘Vrouw met een papegaai’ onthulde, verweten critici hem ‘gebrek aan smaak’ te hebben. Iets wat Kim Kardashian vast bekend in de oren klinkt. Zouden haar foto’s over 150 jaar ook met een gouden lijst in het museum hangen?

Maria straalt op dit schilderij van Hans Memling (1465-75) als aartsengel Gabriël haar meedeelt dat ze de moeder zal worden van de zoon van God. Ook Kim Kardashian lijkt te gloeien, al heeft dat een iets andere oorzaak. Ze vergeet haar zonnebrandcrème vast nooit meer.

De marmeren beelden van William Wetmore Stone (1819-1895) zijn vaak diep in gedachten verzonken. Ook naar Kims gedachten is het gissen. Maar of ze nou net zo diep zijn als die van Cleopatra?

Het verhaal van Johannes de Doper is een ingewikkelde. Kort door de bocht: Herodes wil trouwen met Herodias, de vrouw van zijn broer; profeet Johannes de Doper zegt hier wat van (‘het mag niet van God’); Herodias is boos; Herodes vraagt zijn stiefdochter Salomé voor zijn gasten te dansen; in ruil daarvoor wil Salomé (ingefluisterd door haar moeder) het hoofd van Johannes de Doper op een schaal; Johannes de Doper wordt onthoofd. Een luguber verhaal, maar je begrijpt opeens een stuk beter waarom de profeet zo vaak onthoofd op schilderijen staat. Op deze afbeelding (1507-1509) van Andrea Solario valt het contrast tussen de mooie, met juwelen versierde Salomé en het grauwe, doodse hoofd van Johannes goed op. En ook Kim Kardashian baadt in luxe en komt niets tekort.

We zien een terugkerend motief in zowel de schilderijen van Courbet, als de selfies van Kardashian... Wie doet het beter?

Vijftien mysteries en een wonder zijn er te zien op dit altaarstuk van een onbekende Nederlandse schilder uit de zestiende eeuw. Kim en vriendin Carla DiBello voegen daar gewoon acht mysteries aan toe.

Dit zijn nog niet alle foto’s van Kim Kardashian in het museum. Die zie je op deze Tumblr-pagina, gemaakt door reclamebureau Sid Lee in New York.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren