'Dyslexie komt door het onderwijs': 5 vragen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Steeds meer scholieren krijgen de diagnose dyslexie of dyscalculie. Dat ligt niet aan hén, maar aan het onderwijs, zeggen drie hoogleraren vandaag in het AD.

1. Wat is dyslexie ook alweer? 

Dyslexie is woordblindheid: moeite hebben om van letters en woorden klanken te maken. Ergens in de hersenen wordt informatie niet goed verwerkt. Een psycholoog, arts of orthopedagoog mag de diagnose 'dylexie' stellen en een dyslexieverklaring uitgeven. 

2. Wat kun je doen aan dyslexie?

Scholen bepalen zelf hoe ze dyslectische leerlingen begeleiden. Soms krijgen die vaker een mondelinge toets, extra examentijd, of mogen ze een computer met spellingscontrole gebruiken. Ook extra begeleiding bij lezen, spelling of taal kan helpen. Daarvoor heb je wel een dyslexieverklaring nodig. 

3. Wat is dyscalculie? 

Dyscalculie is een soort dyslexie, maar dan op rekengebied. Net als letters die een woord vormen, vormen symbolen een getal. En dat is lastig voor mensen met dyscalculie. Zij kunnen getallen niet goed lezen of opschrijven, of hebben moeite met rekenen. 

4. Hoeveel scholieren hebben last van dyslexie?

Pas bleek dat 15% van de scholieren een aangepast eindexamen doet. Dat is veel te veel, vindt staatssecretaris Dekker van Onderwijs. Volgens de wetenschap zou maar 3 a 4% van de scholieren echt dyslectisch zijn, zegt het Nederlands Instituut van Psychologen tegen het AD. Dekker wil dat de regels rond dyslexieverklaringen strenger worden. 

5. Bestaat dyslexie wel echt?

Veel te veel jongeren krijgen het label dyslectisch, vindt ook dyslexiehoogleraar Anna Bosman van de Radboud Universiteit Nijmegen. Haar conclusie: dyslexie komt door slecht onderwijs. 'Kinderen moeten de spellingsregels gewoon goed leren. En die moeten er ouderwets ingestampt worden', zei ze tegen het AD. Door hard en veel te oefenen gingen de leerlingen uit haar onderzoek hard vooruit. Ze vraagt zich zelfs af of dyslexie wel bestaat. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren