Herkenbare momenten bij een diploma-uitreiking op school

7 gênante momenten van een diploma-uitreiking

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Na jaren zwoegen (of nou ja, in ieder geval de laatste maanden) mogen veel scholieren deze week hun diploma ophalen. Eén groot feest natuurlijk, al is zo'n uitreiking vaak wel een beetje gênant.

1. Over- of underdressed

Denk je naar een diploma-uitreiking te gaan, blijkt het een verkapte modeshow te zijn. Sommige van je klasgenoten hebben een prachtige pak of een beeldige jurk aangetrokken, al dan niet met prijskaartje er nog aan. En er zijn er áltijd een paar die gewoon in t-shirt en korte broek verschijnen. Zo bijzonder is zo'n uitreiking niet, toch?

2. Een kneitervals lied van je docenten

Het is vast goed bedoeld, maar je bent nóg blijer dat je van school gaat als enkele leraren opeens beginnen met zingen. Als je het lied op de melodie van Marco Borsato's Rood zelf had geschreven hadden dezelfde docenten je een dikke onvoldoende gegeven. 'Ah, dáárom geeft mevrouw De Vries geen muziekles...'

Herkenbare momenten bij een diploma-uitreiking op school

3. Schoolfoto's van de brugklas

Heb je zó je best gedaan om er op de uitreiking zelf een beetje behoorlijk uit te zien, laten ze op een groot scherm opeens een de schoolfoto van jou uit de brugklas zien. Dat háár! Die kléren! 

4. Hysterische filmmoeders

Je diploma is al bewijs genoeg dat je klaar bent met de middelbare school, maar veel ouders denken daar anders over. Als ware documentairemakers blokkeren ze het zicht van de rest van de zaal en klimmen aan het einde van de uitreiking bijna bovenop het podium. Alles voor het beste shot.

Herkenbare momenten bij een diploma-uitreiking op school

5. 'Nou, eh, bedankt'

Papiertje ophalen, handtekening zetten, op de foto, klaar. Dat is de ideale situatie. Maar met een beetje pech moet je ook nog in de microfoon een bedankwoord spreken. Natuurlijk krijgt de microfoon zodra jij nadert kuren en begint-ie flink te piepen, waarna je beduusd 'dank je wel' mompelt.

6. Felicitaties van wildvreemden

Je had er misschien nog nooit goed bij stilgestaan, maar ook je klasgenoten hebben ouders. Die verzamelen zich na afloop spontaan om je heen om je 'even van harte te feliciteren, dat heb je toch maar mooi gedaan, en wat ga je nu eigenlijk doen?' Een paar ferme handdrukken en ongemakkelijke zoenen later moet je nog bedenken: wie hoorde ook alweer bij wie?

Herkenbare momenten bij een diploma-uitreiking op school

7. Afscheid nemen van je docenten

Je hebt het altijd ontkend, maar misschien dat je een paar leraren tóch wel gaat missen. Moet je ze bedanken? Het is immers gewoon hun werk. Moet je ze nog een cadeau geven? Een hand? Een zoen? Een knuffel? En hoe ontwijk je meneer Smit van wiskunde die de uitreiking zéker zal aangrijpen om je nog een keer flink te feliciteren?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten