huiswerk leren leertips wetenschap
Schooltips

7 wetenschappelijke leertips voor je toetsweek

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Kim
Einder

Ben je al aan het aftellen tot de zomervakantie? Maar wordt jouw vrijheid nog gehinderd door een flink aantal proefwerken? Met deze zeven wetenschappelijke inzichten overleef jij je toetsweek wel.

1. Kap met multitasken
En nee, dan bedoelen we niet dat je niet mag whatsappen tijdens het woordjes leren (al is dat inderdaad af te raden). Maar hoe meer je op een dag mediamultitaskt, zoals facebooken tijdens het tv-kijken of snapchatten terwijl je muziek luistert, hoe slechter je werkgeheugen functioneert. Wacht daar dus maar even mee tot de zomervakantie…
Bron: University of Toronto

2. Luister naar cafégeluiden
Word je doodzenuwachtig van die stilte tijdens het leren? Ga eens in een koffietentje zitten. Geroezemoes en gerinkel is goed voor je creativiteit en concentratie, blijkt uit Amerikaanse experimenten. En waarschijnlijk zitten er nog meer mensen te werken: die ga je onbewust nadoen. Geen geld om de hele middag Starbucks te slurpen? Op Coffitivity.com kun je ook naar koffiebargeluiden luisteren.
Bron: Oxford University

wetenschap leertips

3. Leer hardop
Lees de stof af en toe hardop voor aan jezelf. Door informatie te zien én te horen, sla je die op twee manieren op, concluderen Canadese wetenschappers. Maar wil je niet voor schut staan in die koffiebar, dan kun je dit beter thuis doen.
Bron: University of Waterloo

4. Wissel vakken af 
Dat je je huiswerk goed moet plannen, weet je vast allang. Maar ‘maandag alles leren voor de wiskundetoets van dinsdag’ en ‘dinsdag alles leren voor de biologietoets van woensdag’ is géén goed plan. Leer juist elke dag van elk vak een beetje: dan blijft tot de helft meer informatie hangen, adviseren Amerikaanse onderzoekers. Deze zogenoemde Space It Outtechniek wordt nu ook aan Harvard-studenten aangeraden. 
Bron: National Academy of Sciences

5. Let op het licht
Kijk eens naar boven. Zie je daar kille TL-buizen hangen? Of juist een sfeervolle plafonnière? Hoe ongezellig ook: je leert het beste onder chagrijnige TL-buizen met haast blauwwit licht. Een gezellige lamp met gelig licht is misschien iets té knus en daardoor slecht voor je focus, denken Zuid-Koreaanse onderzoekers. Op naar die saaie schoolbieb dan maar? 
Bron: Korea Advanced Institute of Science and Technology

huiswerk leren leertips wetenschap

6. Kijken, kijken, niet delen 
Doe jij de hele dag niks liever dan socialmediaposts van anderen delen? Ai. Alleen kijken is beter voor je dan (verder) delen, zeggen Britse en Chinese wetenschappers. Ze zien het internet als een soort informatieoverdosis: dodelijk vermoeiend voor je brein. En elke keer dat jij overweegt iets te reposten, moeten je grijze cellen nog harder werken. Dat gaat misschien wel ten koste van je toets. 
Bron: Cornell University en Beijing University

7. Drink al vóór je dorst hebt
Als je dorst hebt moet je drinken, dûh. Maar probeer tijdens een toets sowieso wat weg te klokken, ook als je tong nog niet als een zeemleren lap aanvoelt. Water helpt tegen zenuwen en met een gehydrateerde kop denk je makkelijker na, zeggen Britse deskundigen. Vergeet alleen niet om voor de toets nog even naar de wc te gaan!
Bron: British Psychological Society

Kun je nog wel meer tips gebruiken? Misschien zijn onze leertips voor luie leerlingen ook iets voor jou! 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren