typen leraren omgaan met leraren
Schooltips

De 7 typen leraren (en hoe je met ze moet omgaan)

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sytse
Wilman

Als leerling moet je behoorlijk flexibel zijn. Elk uur krijg je een andere docent voor je neus en ze hebben allemaal hun eigen regels en lesstijl. Hoe kun je daar het beste mee omgaan? 7Days zet zeven types docenten op een rij en geeft tips om die te overleven.

1. De strenge

Iedereen weet: bij deze docent hoef je niks te proberen. Of je nou zit te klieren, te kletsen of je spullen niet bij elkaar hebt: je krijgt meteen problemen. Dit type heeft zelf zijn werk altijd op orde en weet precies wat de regels en afspraken op school zijn. Je weet dat het een goede docent is, maar op deze manier is het wel erg vermoeiend…

Niet doen: Ga nooit de strijd aan met dit type, want dat verlies je. Het is te hopen dat je klas genoten dit ook inzien, want anders heb je gewoon een rotjaar.

Wel doen: Blijf binnen de grenzen die de strenge docent stelt. En probeer te waarderen dat je tenminste iemand hebt die je wat kan leren. Dat was toch ooit ergens het doel van naar school gaan. Vergeet verder niet dat ook deze docent een mens is en geen robot (echt!). Een gezellig gesprekje na de les kan wonderen doen voor de sfeer. Heb je het gevoel dat de docent alleen streng is voor jou, vraag dan eens een gesprek aan.

2. De knappe

Wat hij of zij allemaal zegt tijdens de les, daar heb je geen idee van. Toch zit je ademloos te luisteren. En te kijken. Want - zucht - wat een plaatje voor de klas … Een echt knappe docent(e) is een uitzondering, maar af en toe zit er toch echt eentje tussen.

Niet doen: Hoe aantrekkelijk ook: het blijft een leraar. En dat brengt bepaalde grenzen met zich mee. Die knapperd in kwestie bewaakt deze natuurlijk zelf, maar breng hem of haar niet in verleiding of verlegenheid. Voeg je docent bijvoorbeeld niet toe op social media. En laat deze onmogelijke crush niet je echte liefdesleven in de weg staan.

Wel doen: Er is niks mis mee om naar een mooie verschijning voor de klas te kijken. Daar mag je best van genieten, over schrijven in je dagboek of over kletsen met vrienden of vriendinnen. Laat het daar alleen bij.

3. De grappige

Is dit nou een les of een stand up-comedyshow? Sommige docenten doen er erg hun best voor en zijn daardoor juist niet grappig. Maar je hebt van die types waar je gewoon echt om moet lachen. Met een beetje geluk leer je wat van ze en zo niet, dan heb je tenminste flink gelachen.

Niet doen: Probeer nooit net zo grappig te zijn als de grappige docent. Ten eerste red je dat waarschijnlijk niet. Ten tweede is grappig zijn nou eenmaal het kenmerk van dit type. Dat moet je niet proberen te overschaduwen, zelfs al heb je superveel komisch talent.

Wel doen: De grappige docent erkennen als grappige docent. Saaie lessen zijn er al genoeg, dus lach gezellig mee als er eindelijk eens wat leuks gebeurt. Slaat een leraar door, probeer je dan toch te concentreren op de inhoud van de les.

4. De chaotische

Nakijken? Huh, wat nakijken? Hebben jullie die cijfers niet dan? Zucht… Dit type docent is best aardig maar zooo warrig... Dat heeft positieve en negatieve kanten. Hij of zij vergeet soms huiswerk op te geven (positief) maar ook de juiste stof voor het proefwerk (negatief).

Niet doen: Misbruik maken van de warrigheid: ‘Huh? Nee hoor, dat heeft u helemaal niet gezegd. Echt niet!’ Het hoofd van een chaotische docent moet extra hard werken om alles uiteindelijk goed te laten komen. Als je dat nog wat erger maakt, zit je voor je het weet met het gestreste type (zie hieronder) en dat is voor niemand leuk. Plus, als hij doorheeft dat je niet eerlijk bent, is het vertrouwen voorgoed weg.

Wel doen: Go with the flow en geniet van de ruimte die deze warbol je geeft. Maar: je hebt ook recht op een docent die je helpt bij het vak en op tijd je toetsen nakijkt. Als de chaos te groot wordt, vraag dan een gesprek aan en geef aan dat het allemaal toch echt wat gestructureerder moet.

5. De vieze

Een wolk van zweetlucht, restjes kaas in een baard of groene stukjes tussen de tanden. Het kunnen zowel mannen als vrouwen zijn, maar in de praktijk zijn de vieze docenten toch wel heel erg vaak mannen. Is het nou echt nodig om zo over je heen te hangen als je om uitleg vraagt? Ieuw!

Niet doen: Pesten is niet leuk, zelfs niet als het om (vieze) docenten gaat. Een opmerking onder elkaar in de kantine mag best, maar gemene briefjes ophangen of voor de lol deo of tandpasta op zijn bureau kieperen weer niet.

Wel doen: Probeer er de humor van in te zien. Deze docent geeft je in ieder geval iets om over te praten en te lachen. Gaat het echt te ver en lijdt je schoolwerk onder deze viespeuk, ga dan naar je mentor. Die kan in een gesprek aan de docent doorgeven dat er serieus wat aan zijn hygiëne moet gebeuren. Is je docent echt een viezerik die aan je zit, trek dan meteen aan de bel, want dat mag nooit.

6. De onzekere

Net van de opleiding, invaller, stagiair of gewoon niet zo zelfverzekerd. Er zijn redenen genoeg waarom een docent onzeker kan zijn en meestal voelt de hele klas dat aan. Als er iets gebeurt wat jullie niet bevalt, dan kan een protest of discussie daar zomaar verandering in brengen. Je zou bijna medelijden krijgen…

Niet doen: Al te veel misbruik maken van de situatie. Liever een onzekere docent die aardig is dan een onzekere docent die de boel onder controle probeert te krijgen door als een dictator tekeer te gaan, toch?

Wel doen: Zolang je niet te ver gaat, kun je best kleine voordeeltjes halen uit de situatie. Een beetje onderhandelen om minder huiswerk te krijgen of een proefwerk uit te stellen kan handig zijn. Ook een aanrader: laat het eens weten als je een les goed of leuk vond. Een onzekere docent is daar waarschijnlijk gevoelig voor en zo kun je zelf zorgen voor betere en leukere lessen.

7. De gestreste

Schichtig kijkt hij uit zijn ogen als hij door de gangen loopt, hij luncht alleen in zijn lokaal terwijl hij zit na te kijken en kan soms in de les zomaar ineens ontploffen. Duidelijk gevalletje van stress. Dit is misschien wel het slechtste type dat je kunt hebben.

Niet doen: Hem of haar met opzet dat laatste duwtje over de burn-outrand geven. Maar het omgekeerde hoeft ook niet: uit medelijden of angst altijd op je tenen lopen, niks meer durven zeggen of de les proberen te ‘redden’. Je bent leerling, dus het is niet jouw probleem.

Wel doen: Aan de bel trekken als het echt te ver gaat. Je hebt recht op een fatsoenlijke les in een veilige omgeving. Zo niet, dan kun je dat via een mentor of afdelingsleider aankaarten. Zo kan er misschien iets aan gedaan worden.

GIF'jes via GIPHY. Herkenbaar dit? Dan komen de 50 irritantste opmerkingen van leraren je vast ook voor...

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren