Schoolnieuws

De energiezuinigste klas van Noord Nederland

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

De verwarming kan best twee graden lager. En met een kauwgombak in de kantine bespaar je de energie van het reinigen van een tapijt. Zomaar twee van de plannen van klas K2C van CS Vincent van Gogh uit Assen. Die won deze week de Energy Challenges in de provincies Drenthe en Friesland. 

Een half jaar zijn ze bezig geweest met het project. ‘We moesten opdrachten uitvoeren om zo veel mogelijk energie te besparen’, vertelt Martijn (14, rechts van de auto met petje achterstevoren). Ze moesten een plan van aanpak, een socialmediastrategie, een campagne en plannen, heel veel plannen verzinnen. 

Energy Challenge Filmpje Salland v1

'We bedachten bijvoorbeeld een flessenbak om de flessen te recyclen en een kauwgombak’, vertelt klasgenoot Inge (14, vijfde van links). 'Ook hebben we briefjes opgehangen in de lokalen om te laten weten dat de lampen, computers en digiborden uit moesten. En we dozen neergezet voor papier. Dat hebben we gerecycled en daar hebben we kladblokken van gemaakt.' Ook kregen ze voor elkaar dat de verwarming op school standaard twee graden naar beneden ging. 

Duurzaam kraampje
‘In het begin vonden we er niet veel aan’, moet Martijn bekennen, ‘maar na een tijdje zaten we er lekker in. We hadden dit nog nooit gedaan en moesten het als klas helemaal opbouwen. Maar we kregen veel goede reacties.’ 

Dinsdag stonden ze, samen met vijf andere teams die nog over waren, in de finale en presenteerden ze hun plannen in een kraampje, terwijl een jury langsliep. 'Ineens werd onze naam omgeroepen', vertelt Martijn. 'We waren echt heel blij.' De prijs? Een dagje naar NEMO in Amsterdam, met de hele klas natuurlijk. 

Alleen als het donker is
Martijn en Inge denken inmiddels veel meer na over energiebesparing. Ook thuis. ‘We doen nu echt alleen onze lampen aan als het donker is’, zegt Martijn. 'En we scheiden ons afval.' Ook Inge denkt beter na voor ze stroom gebruikt. ‘Als ik m’n telefoon wil opladen als-ie nog voor 50% vol is, denk ik wel: is dit echt nodig?' 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten