software nieuw schooljaar
Schooltips

Deze software heb je komend schooljaar nodig

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Scholieren.com logo 7Days
Redactie
Scholieren.com

Op de middelbare school moet je honderden verslagen en presentaties maken, niet te vergeten je onvermijdelijke sector- of profielwerkstuk. Gelukkig kun je alles netjes achter je computer doen, zonder gehannes met het knippen in kranten of lijmresten aan je nagels. Om een beetje uit te blinken in je verslagen en ander schoolwerk, hebben we hier een paar essentiële softwaretips voor je.

Microsoft Office (of Apache OpenOffice)
Onmisbaar in je middelbareschoolcarrière: Microsoft Office. Geheid dat je 'm al op je computer hebt staan. Je zult zeker bijna elke week te maken krijgen met programma's als Word, Powerpoint en Excel. Probeer in Word vast dingen als paginanummering, voetnoten en citaten onder de knie te krijgen. 

Wil je liever geen € 150 dokken, dan kun je ook Apache OpenOffice downloaden. Die software is gratis en bevat onder andere een variant op Word, Powerpoint en Excel. 

Cloud storage
Ook erg handig als je een groepsproject moet doen: cloud storage. Diensten als Google Drive, Dropbox en OneDrive bieden dat. Sla je verslagen op in de cloud, zo kan iedere groepsgenoot op ieder moment van de dag bij het verslag. Kan je luie groepsgenoot nog midden in de nacht zijn taak van het project doen nadat iedereen een boos appje naar 'm heeft gestuurd.

Montageprogramma's 
Het kan weleens voorkomen dat je een filmpje moet maken voor een schoolvak, denk aan CKV of voor vreemde talen. Daarom kan het nooit kwaad om een montageprogramma op je computer te hebben. We benoemen hier drie makkelijk te gebruiken montageprogramma's:

Windows Movie Maker
Met Windows Movie Maker kan je heel eenvoudig simpele filmpjes monteren. Soms zit-'ie al standaard op je computer, soms moet je 'm even downloaden. 

iMovie
Voor Mac-gebruikers onder ons kan je iMovie gebruiken. Je kunt 'm vinden in de App Store. iMovie is net wat uitgebreider dan Windows Movie Maker en daarbij heeft het al een hele rits muziek- en geluidseffecten voor je in het programma.

Movavi
Als je Windows Movie Maker net wat te basic vindt, dan kun je Movavi gebruiken. Movavi bevat allerlei filters, titelschermen en audio-bestanden voor je filmpje. Het programma is voor zowel Mac als Windows te gebruiken. 

Adobe Creative Cloud
De echte professionele creatievelingen onder ons kunnen zich abonneren op Adobe-producten. Software als Photoshop, Lightroom en Premiere kan heel handig zijn als je echt wilt uitblinken in je projecten. Let wel: het zijn wat ingewikkeldere programma's.

Photoshop
Met Photoshop kun je meesterwerken maken. Je kunt het gebruiken voor mooie voorbladen van je Word-document, of je kunt een foto van jezelf bewerken zodat je bijvoorbeeld op de top van een vulkaan staat voor je aardrijkskunde-verslag.

Lightroom
Heb je foto's gemaakt van je reageerbuisje met blauwe substantie voor een verslag van scheikunde, maar is de substantie zelf niet zo blauw op de foto? Geen ramp, met Lightroom kan je namelijk alle foto's nog even flink bewerken. Verander het contrast, de belichting en gooi er een kleurencorrectie overheen. Zo staat het echte blauw tenminste in je verslag.

Premiere
Als echte diehard-filmmaker/vlogger kun je gebruik maken van Adobe Premiere. Een professioneel montageprogramma met veel meer toeters en bellen dan Windows Movie Maker of iMovie. Met dit programma maak je de beste natuurdocumentaires voor je biologie-werkstuk. 

Opruimen
Aan het eind van het schooljaar zit je computer waarschijnlijk vol met ongewenste gegevens die alleen maar ruimte innemen op je schijf. Om weer wat ruimte vrij te maken voor je volgende miljoenen werkstukken, kun je gebruikmaken van de volgende software:

Advanced System Optimizer (Windows)
Naast het feit dat deze software alle hoeken van je computer schoon kan maken, kan het programma ook prestaties van de computer verbeteren en er beveiliging op zetten.

Clean My Mac 3 (Mac)
Ook deze software maakt je computer schoon en hij maakt 'm ook weer sneller voor je. 

Zo, hiermee kun je weer een tijdje vooruit voor de komende vier, vijf of zes jaar. Zet 'm op hè!

Kun je nog wat meer tips gebruiken voor een vliegende start het nieuwe schooljaar in? Hier vind je er nog een heleboel.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren