Stelling

'Gepest in de klas? Dan is de leraar verantwoordelijk'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

Eén op de dertien middelbare scholieren wordt gepest op school. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Ministerie van Onderwijs. Vaak weten leraren niet wat ze met de pestkoppen of slachtoffers aan moeten. Is de docent uiteindelijk verantwoordelijk voor het gepest in de klas?

Het is de Week tegen Pesten. Een goed moment om een nieuw rapport uit te brengen, vond Sander Dekker, de staatssecretaris van Onderwijs. Daaruit blijkt dat 7,8 procent van de middelbare scholieren weleens wordt gepest. Bij zo'n vijf procent gebeurt dat wekelijks, of zelfs dagelijks.

Pesten herkennen

Niet alleen het ministerie van Onderwijs, maar ook de Rijksuniversiteit Groningen heeft onderzoek gedaan naar pesten in de klas. Onderzoeker Beau Oldenburg bestudeerde de leraren. Die doen volgens haar te weinig tegen pesten in de klas, meldt RTL Nieuws. Zo zouden docenten het lastig vinden om het pesten te herkennen, maken ze het probleem veelal kleiner in hun hoofd en weten ze ook niet altijd hoe ze de pesters moeten aanpakken.

Training

Voor haar onderzoek heeft Oldenburg zo'n 150 docenten ondervraagd. Die zouden, ondanks dat ze vaak een anti-pest-training hebben gevolgd, het niet doorhebben als er een leerling gepest wordt. 'De leraar is degene die er iets mee moet doen', vertelt de onderzoekster. Zij wijst erop dat niet alle gepeste leerlingen zélf naar de docent toestappen.

Of het de schuld is van een docent als er in de klas gepest wordt? Oldenburg vindt van niet. 'Maar een docent kan wel het verschil maken', stelt ze. Dat moet in de toekomst vaker gebeuren. 

Wat vind jij: is een leraar verantwoordelijk als er gepest wordt in de klas? Geef je mening hieronder of stem op onze poll.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren