studiekuze tips stappenplan

Je studiekeuze in 6 stappen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Kim
Einder

Geen stomme vakken meer, maar bijna alleen maar leren wat je écht leuk vindt. Studeren is een heerlijk vooruitzicht. Maar hoe ontdek je welke opleiding bij je past? Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: een studiekeuze-stappenplan voor beginners.

Stap 1: besef dat je begint

'Als eerst moet je echt voor jezelf vaststellen: vanaf nu ga ik met mijn studiekeuze aan de slag’, vindt studiekeuzeadviseur Jacky Limvers van het Centrum Studiekeuze. ‘Als je dat tegen jezelf zegt, betekent het dat je dingen moet gaan dóen. Want alleen een beetje nadenken brengt je bijna nooit bij de juiste keuze.'

Stap 2: maak een profiel 

Daarna kun je op twee manieren aan de slag gaan: door een profiel te maken van jezelf of van een paar opleidingen die je misschien al leuk lijken. Uit beide komt een soort boodschappenlijstje rollen van hoe jouw studie eruit moet zien.

- Een profiel van jezelf: ‘Denk eens na: wat vind ik allemaal leuk om te doen, waar ben ik goed in?’ tipt Limvers. ‘Dat kun je bespreken met mensen die je goed kennen. Niet alleen je ouders, maar ook vrienden. Wat vinden zij jouw kwaliteiten en typerend aan jou? Bedenk ook welke dingen jou motiveren en welke onderwerpen je interessant vindt. Wat lees je bijvoorbeeld het liefst in 7Days? Zet dat allemaal op een rijtje en kies daarna welke aspecten je graag terugziet in je studie of beroep.’

- Een profiel van interessante opleidingen: ‘Vind je het lastig om vanuit jezelf te beginnen, dan kun je het ook omdraaien, al moet je dan wel al enig idee hebben van welke studies je leuk lijken. Bekijk en vergelijk er een stuk of vijf. Welke aspecten van die opleidingen spreken je aan? Wat vind je daar zo leuk aan? Bestudeer ook de minpunten. Wat lijkt je minder leuk aan een studie en waarom?’ Zet ook hiervan alles op een rijtje en kies de belangrijkste punten.

studiekuze tips stappenplan

Stap 3: doe onderzoek

Weet je aan de hand van je profiel welke opleidingen zoal bij je passen, dan kun je die beter gaan onderzoeken. ‘Ga naar open dagen en meeloopdagen en stel veel vragen. Misschien kun je zelfs een dag meelopen met iemand die een beroep heeft dat past bij de studie. Zorg dat je een zo duidelijk mogelijk beeld krijgt van de opleiding en wat je ermee kunt.’

Stap 4: kijk verder dan die ene studie

Kom je laaiend enthousiast terug van de open dag en denk je dat je geknipt bent voor geneeskunde/journalistiek/ rechten? Fijn, maar kijk toch nog even verder. ‘Zorg altijd dat je meer dan één alternatief hebt. Je verdiepen in drie tot vijf studies is ideaal.’ Want je zou maar net je droomstudie mislopen omdat iets anders je al leuk leek.

studiekuze tips stappenplan

Stap 5: maak je lijstje korter

Kun je geen brochure meer zien en heb je blaren op je voeten van alle open dagen die je hebt bezocht? Mooi, dan zijn er inmiddels vast wat opleidingen afgevallen. Moet je nog steeds kiezen? ‘Meerdere interesses hebben kan nog steeds handig zijn, want vaak wordt niet iedereen toegelaten. Kun je wel zeker bij alle studies terecht, kijk dan in welke je het meest zin hebt en waar je hart echt ligt.’ Staar je niet blind op feiten als baankansen en salarissen. Die kunnen over een paar jaar alweer enorm anders zijn.

Stap 6: schrijf je in 

Langzaam maar zeker raak je ervan overtuigd: communicatie, de lerarenopleiding of psychologie, dat is wat voor jou. Maar probeer die knoop niet te snel door te hakken. Laat het vers van zo’n open dag of meeloopdag eerst even bezinken. ‘Als het echt nog niet lukt, zoek dan hulp bij bijvoorbeeld je decaan. En besef dat je nooit álles kunt weten van een opleiding. Pas als je in september in de collegebanken zit, weet je echt of je de juiste keuze hebt gemaakt.’

Altijd op de hoogte blijven van tips die voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten