YouTuben doe je zo (deel 2)

11 tips voor je eigen YouTube-kanaal (deel 2)

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Bouwien
Jansen

Wil jij al een tijdje een eigen YouTube-kanaal beginnen, maar ben je bang dat je er heel technisch voor moet zijn? Onzin. Met een simpele camera, een gratis editprogramma en deze tips kom je een eind. Gisteren gaven we tip 1 t/m 5. Hier zijn nummer 6 t/m 11.

Tip 6: Denk toch een beetje na

'Niet denken, maar doen!' Dat geven veel YouTubers als advies aan beginners. Hoe spontaner je bent voor de camera, hoe beter. Maar toch zijn er een paar dingen die je écht nooit moet doen op je kanaal. Jezelf uitkleden, bijvoorbeeld. Je weet niet wat anderen met jouw filmpjes van plan zijn, dus wees daar extreem voorzichtig mee. Je kunt de rest van je leven last hebben van beelden die je ooit op internet hebt gezet.

Ook nooit doen: iemand pesten. Ga geen onaardige dingen over anderen zeggen. Daarmee bezorg je iemand enorm veel ellende die je nooit meer kunt terugdraaien.

Tip 7: Houd het kort

Niks zo erg als oeverloos gezwets. Dat snap jij natuurlijk ook wel. Toch blijkt het in de praktijk heel moeilijk om een filmpje kort te houden en leuke stukjes weg te laten. Wees streng voor jezelf. Een sterke video van drie minuten heeft véél meer impact dan een langdradig verhaal van tien minuten.

Tip 8 Een collab voor abonnees

Nu moet de hele wereld zich natuurlijk gaan abonneren op jouw briljante kanaal. Hoe je dat doet? Simpel: promoot je nieuwe filmpje op zoveel mogelijk plekken op internet. Op Facebook, Twitter, Pinterest, Instagram, Snapchat, ga zo maar door. Ook een slimme truc: maak een keer een video met een andere YouTuber (een collab noem je dat). Dan kijken zijn of haar volgers naar jouw filmpje en jouw volgers zien zijn of haar filmpje. Levert altijd nieuwe fans op.

Wat ook helpt, is video’s posten op vaste tijdstippen. Als mensen weten wat ze wanneer van jou kunnen verwachten, bind je ze veel sneller aan je.

Tip 9: Zie je abonnees als vrienden

Als je gaat YouTuben, is het slim om te zorgen voor veel interactie met je kijkers. Daardoor krijgen ze een band met je. En dat levert vaak weer nieuwe abonnees op. Het helpt als je je abonnees ziet als vrienden. Probeer zoveel mogelijk te reageren als ze een berichtje achterlaten onder je video’s. Verzin af en toe een leuke winactie. Of houd een keer een Q&A en laat ze je het hemd van het lijf vragen.

Tip 10: Heb ook zonder veel likes toch nog lol

Lukt het niet zo met de likes? Gewoon doorgaan! Zelfs de grootste YouTubers zijn ooit begonnen met één abonnee. Hun moeder. Vaak duurt het een hele tijd voordat je een beetje bekender wordt. Trouwens: je zou het niet moet doen voor de likes, maar voor de lol. Filmpjes maken is een gewoon een heel leuke hobby en je leert er veel van. Daar gaat het uiteindelijk om.

Tip 11: Laat je inspireren door klassiekers

Elke vlogger heeft het wel eens: een lege kop. Nul ideeën! Dan kun je altijd terugvallen op dit rijtje klassiekers waarvan bijna iedere YouTuber er wel eens eentje geprobeerd heeft:

Een challenge
Een uitdaging dus. Een wedstrijdje. Wat dacht je van een themesong-challenge (wie herkent de meeste tunes van oude tv-series)? Ook leuk: een sambalchallenge, een doe-een-dier-na-challenge of een no-mirror-make-up-challenge. 


Een prank
Altijd lachen: een superflauwe grap met iemand uithalen. Iets bestellen bij de Chinees en dan alleen maar in songteksten praten bijvoorbeeld.   

10 guilty pleasures
Van welke dingen-die-eigenlijk-niet-kunnen word jij stiekem heel gelukkig? Denk duimzuigen, boeketreeksromannetjes verslinden, zes zakken chips leeg eten of spelen met je My Little Pony’s.

Morning Routine
Lekker persoonlijk: maak een filmpje over jouw ochtendritueel. Van slaap uit je ogen wrijven tot havermout naar binnen werken. Je hoeft er niet lang over na te denken en het is altijd leuk om naar te kijken.

Unboxing Party
Als je wat bekender wordt, krijg je misschien een keer een pakje opgestuurd. Dat is fijne videovulling: je kunt het lekker uitpakken en spontaan commentaar geven voor de camera. Krijg je niks opgestuurd? Dan kun je altijd recensies of testen doen. Lipstick, boeken, games, pudding: je kunt het zo gek niet bedenken of er valt wel een mening over te geven!

16+'ers opgelet:
Ben je nog geen 16 jaar? Dan mag je officieel geen YouTube-kanaal openen. Veel kinderen en jongeren doen het tóch gewoon, maar het is wel slim om eerst even te overleggen met je ouders voordat je video’s van jezelf online zet.

Kun je nog wel tips gebruiken? Lees hier die van gisteren! 

 Altijd op de hoogte blijven van artikelen die voor jongeren interessant zijn? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

Anderen lazen ook: 11 tips voor je eigen YouTube-kanaal (deel 1).

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten