Alessandra Peters Jongere van het Jaar 2016 7Days

‘Elke dag een spinazieshake hoeft heus niet’

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lotte
Kok

De Brits-Nederlandse foodblogger Alessandra Peters (17) kreeg vorig jaar een berichtje op Instagram. ‘Hoi, lijkt het je leuk om een kookboek te maken?’ Afzender: Penguin Books, een van de grootste uitgeverijen ter wereld. Haar kookboek The Foodie Teen ligt sinds april in de winkel.

‘Van mijn twaalfde tot mijn veertiende was ik erg ziek. Ik was te moe om te lopen en sliep achttien uur per dag’, blikt Alessandra terug. ‘Uiteindelijk lag ik acht weken in het ziekenhuis en ontdekten de artsen dat ik coeliakie heb.’

Coeli-watte? ‘Dat is een auto-immuunziekte waardoor ik niet tegen gluten kan. En door andere voedselintoleranties kan ik ook niet tegen granen, zuivel, soja en suiker.’

Experimenteren

‘Toen ik stopte met het eten van de “verboden” ingrediënten, voelde ik me na een paar weken al veel beter. Echt bizar! Eerst at ik alleen maar kip en broccoli, want dat was veilig. Na een maand begon dat wel te vervelen. Ik ging experimenteren hoe ik lekker kon eten én gezond kon blijven.’

‘Dat bleek helemaal niet zo moeilijk: eigenlijk mag ik alles eten, zolang ik de verboden ingrediënten maar vervang. Poffertjes zijn geen probleem als ik ze met amandelmeel maak. Ferrero Rocher-bonbons kan ik namaken met kokosolie, ahoornsiroop en amandelmelk. Net zo lekker.’

The Foodie Teen

‘Veel gerechten bedenk ik zelf. Voor ze lekker zijn heb ik ze al vijf, zes keer gemaakt. Alleen macaroni & cheese, met courgette en gist in plaats van kaas, bleef gewoon goor, haha. De beste recepten wilde ik graag met mijn vrienden delen, maar het kostte zo veel tijd om ze allemaal te mailen.

Ik begon daarom op mijn vijftiende een blog, The Foodie Teen. Dat was makkelijker. Ik heb veel vrienden in het buitenland, dus ik schreef de recepten in het Engels. Na een paar maanden keek ik bij de statistieken en zag ik plots dat mijn blog gelezen werd door mensen uit 31 verschillende landen. Ik snapte er helemaal niks van.’

Zelf fotograferen

De lezersaantallen bleven groeien en groeien. En vorig jaar kwam Penguin Books ineens met het bijzondere verzoek. ‘Ik heb tijdens schoolvakanties drie maanden lang twaalf uur per dag aan het boek gewerkt,’ vertelt Alessandra. ‘Normaal worden de foto’s in kookboeken door fotografen gemaakt, maar ik wilde het allemaal zelf doen, zodat het echt als mijn boek voelt.’

‘Per gerecht maak ik al gauw tweehonderd tot driehonderd foto’s. Het boek is behoorlijk dik geworden: er staan meer dan honderd recepten in. Voor je ontbijt, lunch en avondeten, maar ook dingen om mee te nemen naar feestjes en snacks voor na schooltijd.’

Spinazieshakes

Social media barsten bijna uit hun voegen van de foodbloggers: meisjes die vrolijk poseren met boerenkoolsalades en hun buikspieren en slanke benen laten zien. ‘Ja, daar geloof ik niet in,’ verzucht Alessandra. ‘Op mijn Instagram-account staan meer foto’s van mijn kat dan van mezelf. Bovendien: die meisjes doen alsof je ongezond bent als je niet elke ochtend een spinazieshake drinkt. Je hoeft niet perfect te gaan eten: als je één portie groente per dag meer eet, is dat al een fantastische verbetering.’

Alessandra vindt het ‘echt té spannend’ dat haar boek uit is. ‘Ik heb er zo hard aan gewerkt. Dat iedereen het nu kan lezen, voelt zo onwerkelijk. Het boek verschijnt zowel in Groot-Brittanië als in Nederland. Mijn Britse oma stuurde me afgelopen week een foto van de Daily Mail, een van de grootste Britse kranten. Op pagina één stond Nicole Kidman en op pagina twee stond ik!’

Alessandra is een van de zeven genomineerden die kans maken op de titel 7Days Jongere van het Jaar 2016. Hier kun je op haar stemmen.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren